Хорхе Букай и синът му Демиън – отново зарадваха българските читатели с посещението си

София. Световният писател Хорхе Букай подкрепя кандидатурата на София за европейска столица на културата през 2019 г. Това каза самият той по време на срещата си с кмета на София Йорданка Фандъкова, съобщиха от пресцентъра на Столична община.

 

Аржентинският писател бе на срещата заедно със сина си Демиан Букай. Двамата споделиха пред Фандъкова, че обичат София.

 

Кметът Фандъкова ги запозна със събитията, свързани с кандидатурата на София за европейска столица на културата и с обществената подкрепа, на която се радва инициативата.

 

"За мен културата може и трябва да бъде основата, която да послужи за цялостното развитие на града и региона", каза Фандъкова. София има потенциала да покаже и привлече стойностни културни събития и продукти и да ги сподели с други български градове.

 

Хорхе Букай остави послание с пожелание за успех към столичани в почетната книга на града. По-късно кметът Фандъкова и зам. кметът д-р Тодор Чобанов представиха пред двамата писатели Музеят под базиликата „Света София".

 

Хорхе и синът му Демиън, също психотерапевт и автор на книга, събраха в Пловдив толкова много хора в четвъртък вечерта, че залата на Дома на културата "Борис Христов" се оказа тясна. Нови и нови желаещи да видят човека, който учи как да бъдем щастливи, идваха и след началото на срещата с тях.

 

Дали защото българите повече четат или защото имат по-голяма нужда от други народи от щастие? Приложната психология, мотивационните книги поредната литературна мода ли са, както бяха любовните романи и езотериката? Или хората наистина имат нужда някой да им каже черно на бяло : "Никой не може да направи за теб това, което ти сам трябва да направиш."