Ръст от 50% на жените предприемачи у нас за последните години

Недостатъчна информираност и дефицит на мениджърски качества – сред основните предизвикателства пред жените в бизнеса

 

10 май, София

 

Днес, на кръгла маса заместник-министрите Даниела Везиева и Зорница Русинова, заедно с кмета на Столична община Йорданка Фандъкова, председателя на Синдиката на българските учители Янка Такева и жени лидери в различни браншове обсъдиха методи за насърчаване на жените в бизнеса у нас. Кръглата маса на тема „Насърчаване и развитие на женското предприемачество в България” бе инициирана от сп. Business Lady и Business Lady Club и се проведе с официалното партньорство на Министерство на икономиката.

 

Даниела Везиева, заместник-министър на икономиката, която бе патрон на кръглата маса, представи концепцията на Стратегията за насърчаване на женското предприемачество в България на Министерство на икономиката. Тя очерта основните предивзикателства пред жените в бизнеса, сред които квалификацията на жената лидер - недостатъчни управленски и професионални знания и умения (само една трета от жените със собствен бизнес са преминали курсове за мениджъри). Друг проблем е достъпът до финансиране – повечето микро фирми нямат възможност да кандидатстват за европейско финансиране, освен това се наблюдава ниска ангажираност от страна на фондовете за рисков капитал със женското предприемачество. Недостатъчната информираност, изразяваща се в липса на инициативност и заинтересованост от страна на жените предприемачи относно възможностите за финансиране. И не на последно място изградените културни стереотипи, като липса на подкрепа от страна на семейството към жената предприемач.

 

Визията на Министерството на икономиката в посока справяне с начертаните проблеми се изразява в повишаване на конкурентоспособността на фирмите, ръководени от жени; увеличаване на дела на фирмите, управлявани от жени; инвестиране в курсове за повишаване на квалификацията и управленските умения и други. Основните източници за достъп до финансиране са ОП «Иновации и конкурентоспособност» (2014-2020), ОП «Управление на човешките ресурси» (2014-2020) и програма COSME (2014-2020).

 

Зорница Русинова, заместник-министър на труда и социалната политика акцентира върху мерките за насърчаване на жените в бизнеса и създаване на равни права между половете на Министерство на труда и социалната политика. Тя представи накратко Законопроект за равнопоставеност на мъжете и жените в България, който ще бъде актуализиран посредством нови цели и приоритети. Сред тях отново виждаме повишаване на квалификацията сред жените мениджъри, включване на жени предприемачи в бизнес платформа по сектори, повишаване на участието на пазара на труда, повишаване на информираността. Друга стратегическа цел на МТСП за тази година е издирването и обучението на млади предприемачи с бизнес планове за финансиране.

 

Кметът на Столична община Йорданка Фандъкова очерта основните приоритети за развитие на града, сред които информационни технологии и зеления бизнес, като акцентира върху повишаване ръста на заетост в София от 70%. „През 2015 година София влезе в топ 30 на най-бързо развиващите се градове в света и е на първо място от европейските столици по ръст на БВП за последните 10 години, според класация на фонадация "Блумбърг”, допълни Фандъкова.

 

Вицепрезидентът на Женския комитет на ПЕРС и носител на орден «Стара планила» Янка Такева сподели, че българката трябва да се чувства горда, тъй като се справя отлично с множеството социални роли, които съвместява с професионалните си дела, в сравнение с останалите държави от Източна Европа. И начерта разликите със страните от Западна Европа, където в учебните програми предприемачеството е заложено още от първи клас.

 

Сред участниците в Кръглата маса бяха още дами - представители на различни големи компании, които споделиха успешни практики в сферата на предприемачеството. Доротея Николова, член на УС и изпълнителен директор на Банка ДСК, Илияна Търнина, управител и вицепрезидент на Paysafe България, инж. Мария Кръстева, председател на Business Lady Club, Мая Атанасова, директор "Човешки ресурси" на Девня Цимент и Вулкан Цимент, д-р Петя Стратиева, генерален мениджър Санофи Пастьор, България, Гена Събева, предприемач и собственик на франчайз веригата ВИТ - Борсата за матраци и Галина Петрова, адвокат и член на Business Lady Club. Те коментираха своя опит и добри практики във фирмите, за които отговарят, като представиха и съотношението между ангажираните мъже и жени в съответните компани.


Медийни партньори на Кръглата маса са радио Витоша, радио Фокус, ИА Фокус, ИА Cross.bg, b2bmedia.bg, Mail.BG, Radar.BG, Vevesti.BG и Manifesto.BG.

 

За допълнителна информация, моля свържете се с нас на:
+359 886 849 452, This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it., This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.


Списание Business Lady е единствено по рода си двумесечно информационно издание с бизнес насоченост и дамска аудитория. Това е списанието на всяка уважаваща себе си съвременна работеща жена. Изданието има редица осъществени проекти (освен печатния си и он-лайн формат) – Business Lady Club, Годишни награди на сп. Business lady (2012, 2013, 2014, 2015), Годишни награди за благотворителност и КСО „Златно сърце” (2014, 2015), Годишни награди „Компания на годината” (2014, 2015), Благотворителен бал за борба с рака на гърдата (2013, 2014), Социални кампании, Диамантено парти и др.