Изкуствените цветя – актуалната тенденция в декоративния дизайн на събития

Интервю на Вероника Илиева с Александра Синяева
Снимки: Александра Синяева

„Единствената пречка за изпълнението на нашите планове за утрешния ден може да са нашите съмнения днес. „
(Франклин Рузвелт).

От това мото се ръководи Александра Синяева. Тя e на 34 години, от Казахстан и е дизайнер, декоратор, флорист, фотограф, собственик на ивент къща Eventinus. Управлява Център по Ментална Аритметика «МАЕ» (Mental Arithmetic of Europe) в гр. София, Люлин Център (Люлин Плаза), ул.Добри Немиров, 5 и в гр. Банкя.
Завършила е Казахската Главна Архитектурна-Строителна Академия - специалност «Рекламен дизайн».
Преди три години се премества от Казахстан в България с голямото си семейство. Преди това е работила като дизайнер в продължение на 7 години в печатница и мечтаела да има свой собствен бизнес. През 2010 г. със сестрата на нейния мъж, Мария, откриват собствен бизнес за събития (сватби, рождени дни, презентации и др.). Всичко започва с обикновен евтин декор с пресни цветя и плат. За да повишат нивото на знания и умения в работата си, за да са конкурентни, започват да присъстват на различни семинари и уъркшопи, участват в тематични изложби.

Всеки път работата им ставала все по-добра, а всичките им клиенти - доволни. Те обичат да създават празник за хората и да ги виждат щастливи и доволни в най-специалните моменти от живота си.
Сега продължават дейността си в България. С голямо удоволствие живеят и работят тук.

Какви събития организира фирмата ви за ивент мениджмънт и с какво точно сте полезни на клиентите си?
Ние се занимаваме с организирането на събития "от-до". Това може да са сватби, рождени дни на деца, годишнини, тиймбилдинг и т.н., от разработването на дизайн на лого и печатни продукти, до професионално украсяване и декориране с естествени или изкуствени цветя, както и декорации.
Избираме място за събитието, предоставяме водещи и съставяме шоу програма, разполагаме с осветление и звукова апаратура, както и с DJ.
За 3 години създадохме много различни събития на Черноморското крайбрежие - Балчик, Варна, Несебър, Бургас, Слънчев бряг и т.н., в рамките на София, в древния град Пловдив. И дори успяхме да създадем незабравим декор в кралския дворец на Виена, Австрия.
Мария повече се занимава с организация и декор на морето в Варна и района в близост. Аз съм тук в София. Понякога правим нещо заедно, аз отивам при нея или тя при мен, ако примерно имаме големи обеми. Обаче винаги сме на връзка за обсуждаване на текущи проекти, говорим за идеи и реализацията им.

Как се справяте с изискванията на клиентите си, които ви поверяват най-специалните събития от живота си?

Всеки клиент иска неговият празник да бъде уникален и незабравим. Ние взехме решение да създаваме индивидуална украса за всяко събитие и винаги щастливо съобщаваме на клиента за нашия принцип. По този начин нашите клиенти изпитват специално внимание към тяхното събитие. В крайна сметка, това, което може да бъде по-важно от доволен клиент, е доволен клиент .

Има ли мода в украсяването? Какво е актуално сега?

Модата и тенденциите ги има винаги и във всичко. И се опитваме да ги следваме.
Има мода на цветове, цветя, тематика . Всяка година има най-модерни тенденции. Но в същото време предлагаме и „класически” декори. Всичко зависи от предпочитанията на клиента и бюджета на събитието.
Когато пристигнахме в България и донесохме изкуствените цветя и започнахме да ги предлагаме на хората за украсяване на сватби, много от тях бяха скептични. Сега в продължение на две години трудолюбива работа, ние виждаме тенденция към растеж и развитие на декоративния дизайн на събитията. Балони и плат – са в страни от пътя. Сега номер едно са изкуствени цветя и огромни хартиени или гумени цветя (Flower Power), които правим ръчно, press wall, както и декорации.

Как решихте да дойдете да живеете в България от Казахстан? Какво ви привлече тук?
Имаше много фактори за преместването. Една от тях е екологична. Беше страхотно приключение и голям експеримент и страхотно преживяване в живота ми. За което не съжалявам.
Исках семейството ни да живее близо до морето. През първата половина на годината живеехме във Варна и веднага почувствах огромна промяна към по-добро по отношение на здравето и здравето на членовете на семейството.
Тук има красива природа, вкусна храна, усмихнати и приятелски настроени хора. Какво още ви трябва за щастие?


Вие ръководите и център по ментална аритметика. Какво дава тя на децата?
Да. През 2018 г. започнах в образователния сектор, като станах управител на един от развиващите се центрове по ментална аритметика МАЕ в София.
Както всички майки, аз мечтая, че детето ми ще се развива, ще върви в крак с времето и ще стане успешно. След като изучих и разбрах цялата уникалност и ефективност на тази методика, започнах да се опитвам да отворя офиса.

МЕНТАЛНА АРИТМЕТИКА - това е уникална система, с помощта на която децата решават всякакви математически задачи по-бързо, отколкото с калкулатор.
Например, ти казваш 367 + 318 - 453 = отговор
Децата веднага дават отговор.
Тази програма помага на детето да развива логика, аналитично мислене, фина моторика, въображение, концентрация и фотографска памет . Подходяща е за деца от 5 до 14 г.


Какво интересно може да бъде посетено туристически в Казахстан?

Много обичам Казахстан. И винаги се радвам да говоря за това.
Аз съм от град Алмати. Красив, зелен град. С красиви архитектурни сгради, много музеи и паметники. Имаме много забележителности. Едни от моите фаворити са каньонът Чарин и ски курортът Чимбулак на височина 2510 метра, “MEDEO” - високопланинската ледена пързалка, “KOKTUBE” - кабинковия лифт.
Мисля, че туристите ще се интересуват да посетят езерото Кайнди - едно от най-красивите места.
Казахстан е известен и с голям брой резервати на своята територия.
Алмати и Астана са градове, които си заслужава да бъдат посетени.


Занимавате се с фотография, цветя, ментална аритметика, майка сте и сте чужденка? Как се справяте с всичко това?
Да. Имаше обстоятелства и по една или друга причина трябваше да науча много умения. Смятам ги за голям опит в живота ми. И съм щастлива, че мога да ги комбинирам. Лудо съм влюбена в децата и обичам да правя хората малко по-щастливи, като им помагам да организирам и украсявам събитията им. Семейството ми много ми помага с това.
Тук се чувствам все по-малко като чужденка. Защото тук срещнах прекрасни хора и намерих приятели и бизнес партньори.
Щастлива съм, че мога да правя любимите си неща.

Дайте съвет на читателите ни от къде да тръгнат при организацията на едно събитие или най-важните стъпки.

Ако искате да направите Вашето събитие незабравимо, обърнете голямо внимание на детайлите и организационните въпроси. Свържете се с група професионалисти - и ние ще се радваме да ви помогнем!