Красотата не е самоцел

Грижата в козметичния салон е неизменна част от грижата за физическото и психическото здраве на всеки човек и само чрез поддръжка и постоянство ние можем да бъдем красиви на всяка възраст

Интервю на Даниела Илиева
Снимки: личен архив

Тяна Пресолска е собственик и управител на студио за красота Dupissima от 2007 г. Предлага асортимент от над 200 процедури и е обслужило на 30 000 клиента. Патентованата търговска марка е отличена с приз Луксозен Beauty салон 2016 и Европейска награда за качество 2018 г. от Европейския бизнес изследователски център, а към 2019 има вече 4 салона от веригата Dupissima.

Тяна Пресолска е председател на Асоциацията на Медицинските Козметици, в момента учи за магистър по „Диетично и Здравословно Хранене” в Медицински университет. Има диплома по „Хотелиерски мениджмънт“ от International University of Portsmouth, по „Медицинска Козметика” от Медицински Университет, по „Бизнес Администрация и Финансов Мениджмънт” от City University of Seattle, както и по „Биохимия и Физиология” към Harvard Medical School. Притежава редица професионални квалификации – за Козметик, експерт по парфюмерийни и козметични продукти, майсторско свидетелство по гримьорство. Участвала е в над 30 конгреси, симпозиуми и обучения. Говори английски, немски, испански и руски език. Омъжена, с 3 прекрасни деца.

Г-жо Пресолска, успешно развивате една от най-луксозните вериги салони за красота Dupissima вече близо 13 години. Разкажете как се роди идеята за създаването на бранда, за концепцията, мисията и визията...

Всичко стана много спонтанно и естествено. Интересът ми към процедурите за тяло започна заедно с промяната на тялото и хормоните ми като тийнейджър. Винаги съм имала завиден апетит и добри баби и още от дете бях пухкава и лакома. В гимназията вечно се опитвах да отслабна, но ако може без спорт и лишения. Пробвах различни „магични“ диети и антицелулитни процедури. Разочарованието от краткосрочните резултати ме караше да експериментирам все повече и да търся решения за перфектната фигура. През 2007 г. открих първия си кабинет към соларното студио, което имах. Започнах от 15 квадратни метра, две кушетки, една машина за пресотерапия и един вакуумен апарата за тяло. Правех всичко сама, преминах няколко курса за козметика докато учех висшето си образование за мениджмънт в хотелиерството и ресторантьорството. Занимавах се с грим и процедури за тяло на приятелки и познати. След моите приятелки започнаха да идват и техните майки. Започнах да се сблъсквам с различни случаи и да виждам на практика, че нещата, които работят при млада кожа, бърз метаболизъм и активен начин на живот, дори могат да навредят при дами, които вече имат някои от подаръците на времето - отпусната кожа, загуба на еластичност, напукани капиляри, метаболитни проблеми и хормонален дисбаланс. Виждах, че знанията ми не са достатъчни, за да мога да реша техните проблеми. И така продължих да търся отговорите в медицината и след първата си магистратура „Финансов MBA”, продължих с Медицинска Козметика в МУ София. Сега карам магистърска програма за здравословно и диетично хранене. През годините, от 15 квадратни метра минахме първо на 100, после на 200, след това на 400, докато първият ни салон през 2017 г. не беше вече 1000 квадрата. От сама терапевт вече имах над 30 прекрасни млади хора, с които заедно да правим света по-красив и розов. А през последната година отворихме още 3 обекта – 2 собствени и първия ни франчайз.

В кое се крие уникалността на Dupissima - атмосферата, процедурите, модерната апаратура, друго? Как в салоните добавяте стойност за клиента?

През годините сме пробвали различни рецепти за успешен бизнес. Винаги сме наблягали на личното отношение и приятното изживяване. Постоянно сме в крак с новостите и тенденциите и непрестанно инвестираме в обучения и квалификация на нашия екип. Но това, което вярвам, че ни различава от всички останали е холистичният подход както към клиента, така и към бизнеса. Образованието ми е както икономическо, така и медицинско. Аз, от една страна, идеално разбирам логиката на бизнеса и от какво се печели, но в същото време мога да преценя кои процедури и тенденции са просто маркетингово чудо и няма да оправдаят очакванията на нашите клиенти или още по-лошо - могат да бъдат вредни и опасни за здравето им. Никога не предлагаме нещо, което не бих направила на себе си, майка ми или дъщерите ми. Имаме клиенти, които са с нас повече от 10 години и искам да имаме такива и след 10, 20 години. Не мога да си позволя да направим нещо, от което да спечелим сега, но да злоупотребим с доверието, здравето и благополучието на нашите клиенти.

Кои са тенденциите и новостите в сектора за красота и здраве?

В сферата на красота и медицината технологиите се развиват със скоростта на светлината. Но каквото и да си говорим, анатомията и физиологията на човешкото тяло, както и законите на физиката и гравитацията няма да престанат да съществуват и ние не може да не се съобразяваме и с тях.

Прави ми впечатление, че последните години се очертават две много крайни направления в естетиката. От една страна, имаме био течение и мания по натурални продукти, еко, веган и натур философия. Другата крайност са обещанията за бързи и лесни решения. Все пак ние сме едно консуматорско общество, в което царуват бързите кредите, неотложното сбъдване на желанията и липсата на всякакви усилия.

Все повече медицинска апаратура и пластична хирургия дава бързи решения на всички проблеми с красотата. Външният вид вече е въпрос на избор и възможности. С една процедура/операция ние можем бързо и лесно да променим визията си. Разбира се, има рискове и си плащаме с лихвите, но на много от младите хора това им убягва. Здравето няма как да е приоритет на 20, защото то се приема за даденост. А и никой не си представя, че на него може да се случи някой от страничните ефекти. Но РИСК винаги има.

Аз вече не вярвам в лесните решения, знам, че процедурите не са панацея. Знам, че диетата няма как да измести спорта, но и спортът без рационално хранене няма да е достатъчен. Знам, че качеството на кожата ни, както на лицето, така и по тялото, зависи от хиляди неща, като започнем от това дали пушим, как се храним, колко спим, и какви козметични терапии си правим. Грижата в козметичния салон е неизменна част от грижата за физическото и психическото здраве на всеки човек и само чрез поддръжка и постоянство ние можем да бъдем красиви на всяка възраст.

В Dupissima предлагате над 200 процедури. Кои са актуалните за есенно-зимния сезон, които бихте препоръчали в момента?

Наскоро прочистихме менюто си и оставихме само най-работещите процедури и терапии. Ако от всички апарати ми кажат, че мога да оставя само един и да си правя само една процедура до края на живота - то без да се замисля бих избрала ЕНДОСФЕРА. Това е процедура за тяло и лице, изцяло механична, без никакво облъчване и никакъв риск от предозиране. Тя се грижи за всички най-наболели проблеми по тялото - отпусната кожа, целулит, мастни натрупвания и стимулация на мускулите. Същата технология, приложена на лице е уникална хидратираща и антиейдж терапия. И всичко е толкова елементарно – компресивната микровибрация подобрява кръвообръщението и лимфотока; подобряваме трофиката на всички тъкани и помагаме изчистването на организма, по най-естествения и физиологичен начин.

Иначе, най-новата ни процедура специално за есенно зимния сезон е иновативната процедура BioRePeel – уникален микс между пилинг и мезотерапия, универсален биоревитализиращ и биостимулиращ пилинг. Така разбирам аз иновациите – работи на много нива, за много проблеми, на всеки вид кожа (дори при чувствителна, акнеична и куперозна кожа) и отнема не повече от 30 мин. Трябва да се направи един цикъл от 3-4 процедури през 10-14 дни. Това е моето решение за кожата ми тази зима. Много резултат, малко усилия от към време, без болка и възстановителен период. Работещите жени нямат време за глезотийки?

В салоните предлагате "Програма лоялност". Споделете повече за нея, кои са нейните предимства?

Лоялната ни програма е изцяло подновена от 01.12.2019. Сега нашите клиенти ще трупат бонус точки и спрямо оборота, който са направили във веригата в течение на една година, те могат да спечелят от 1 до 15% от всяка процедура като бонус точки, които след това да използват отново за процедури или продукти.

Също така, нашите клиенти могат да заредят депозит от 1200, 2000 или 5000 лв. и да ползват отстъпки до 20% за процедури и продукти. Всеки рожденик получава 20% бонус на празника си, а неговите приятели по 10%. Тепърва ще разработим партньорска програма, с която нашите карти да дават различни отстъпки и привилегии при наши партньори.

Dupissima има специален франчайз бизнес модел. Кои са основните критерии, по които подбирате партньорите си?

Това се оказа по-трудно отколкото си го представях. От всички кандидати досега успях да се доверя само на една дама, която е моя дългогодишна приятелка. Имам й безкрайно доверие, а нейните безспорни управленски качества и опит в хотелиерския бизнес в България и чужбина, както и опитът и в дигиталния маркетинг допринасят за развитието на цялата верига.

Много хора виждат в козметичния бранш възможност за бързи и лесни печалби. Това е илюзия. Това е сериозен бизнес, с всичките си предизвикателства и изисква много и непрестанна работа. Инвестицията не е малка и печалбите нито са огромни, нито идват от самосебе си. Но ако тази сфера Ви е интересна, ако искате да се развивате като лидер, мениджър или терапевт, ако искате да правите нещо стойностно и да създадете работни места за младите и кадърни българи и най-вече, ако сте безнадежден оптимист, то може би, това е работата за Вас?

В заключение бихте ли споделили какво очаква българската жена от сектора и как Dupissima удовлетворява тези очаквания?

Вярвам, че българската жена я очакват много съблазняващи предложения и сладникави обещания, все повече внимание ще се обръща на маркетинга на продукта и основно на опаковката. Все пак в нашата сфера липсва каквато и да е била регулация и всеки може да работи с всичко и никой не следи за компетенциите на служителите в салоните.

Затова моля всяка дама да мисли с главата си и да се интересува за рисковете и усложненията от всичко, на което се подлага. Имаме само едно тяло и само едно лице, грижете се за тях с любов и уважение.

Вашето послание към читателите на сп. Business Lady?

Не позволявайте красотата да е просто опаковка. Красотата не е самоцел. Но успешната кариера, семейството и хилядите отговорности не могат да са оправдание да занемарим здравето и визията си. Всички имаме вродена потребност от красота и ние я търсим навсякъде около нас. Като жени ние трябва да я създаваме, пазим и възпитаваме, за една по- хубава България – и в прекия, и преносния смисъл.