Флорида Кийс – Гмуркаческата столица на света

Флорида Кийс е вълшебно място за почивка. Флорида Кийс представлява една необикновена дъга от около 1000 коралови и варовикови островчета, разпръснати между Елиот Кий в националния парк „Бискейн“ на 40 км южно от Маями покрай южните брегове на Флорида до Драй Тортугас.

 

Много от по-страничните островчета на архипелага, през които не минава Оувърсийз Хайуей, са необитаеми. Цели групи от тях днес са обединени в национален резерват. Понятието „кий“ идва от испанската дума кайо – малък остров.

 

Самото пътуване по тази магистрала с нейните 43 моста и любимия за фотографиране Севън Майл Бридж е достатъчно предизвикателство, за да дойдете тук. По пътя си ще минете през верига от курорти, хотели, къмпинги, кафенета и плажове, а отвсякъде – и отляво, и отдясно – ще бъдете обградени от сините води на морето, ширнали се под скупчени бели облаци. Флорида Кийс е място, привличащо като магнит любителите на гмуркането и риболова. Кий Ларго в северния край на архипелага се слави като „гмуркаческата столица на света“ със своите рифове и останки от потънали кораби.

 

Щатският природен парк „Джон Пенкамп Корал Риф“ има площ от 240 кв. км. Тук може да се види цял един вълшебен подводен свят – и то не само от леководолазите и гмуркачите, а и от хората, които не могат да плуват, качени в специалните корабчета с прозрачни дъна. Групата островчета, известни като Исламорада, са известно място за спортен риболов. Спортният риболов е една от големите атракции тук, особено на островите Исламорада, известни с красивите си изгреви. Специалните лодки имат издигнати платформи за навигация в плитки води. Риболовците излизат в открито море да ловят син марлин, истиофорус, акули, риба тон, махи махи и морска щука. Риба се лови и от брега, както и в мангровите блата, от кейовете и от мостовете.

 

В края на магистралата се намира най-големият град на архипелага – Кий Уест. Старият град има къщи с дървена облицовка, но и изискани викториански сгради с пищна архитектурна украса, напомнящи за времето през ХIХ в., когато този град е бил най-големият в цяла Флорида. Друга гордост на Кий Уест е фактът, че Хемингуей е живял тук в продължение на цяло десетилетие. В хубавата къща на Саймънтън Стрийт (превърната сега в музей) той написал едни от най-хубавите си работи, в това число и „Сбогом на оръжията“.

 

Средно 80 000 души годишно пътуват с корабче или с хидроплан до това отдалечено място, за да му се насладят.

 

Разгарът на сезона е от средата на декември до след Великден.