Жените в социалните мрежи

Българска медия от ново поколение дава възможност на жените да обединят разпиляното си дигитално „Аз“

 

Жените отдавна диктуват модата в социалните мрежи. 53% от онлайн потребителите по целия свят са жени. Данните са изнесени от компанията за проучвания Nielsen. Агенцията допълва, че 33% от представителките на нежния пол споделят съдържание, което представлява всеобщ интерес. Темите, които най-често вълнуват жените в интернет пространството, са политика, съвети за родители, красота и изкуство. В новите медии жените също следват своя майчин инстинкт. На практика това се изразява не само в споделянето на съдържание в социалните мрежи, но и в стремежа ни да изграждаме общности, да обединяваме хората около благородни каузи, да създаваме клубове по интереси.

Статистиката сочи, че жените имат профили в поне две-три социални мрежи. В част от тях те членуват заради професионалните си интереси, гоненето на кариера или управлението на личен бизнес. В други жените се регистрират, защото имат нужда да задоволяват суетата си. В този тип социални мрежи ние говорим за секс, отглеждане на бебета или разменяме кулинарни рецепти.

Възможно ли е да се появи социална медия, която да задоволи всичките ни търсения и интереси, да задоволи нашата многолика женска природа?!

От няколко месеца се присъединих към екип, разработващ проект, който се стреми точно към това – да даде възможност всеки потребител да намира пълноценно общуване и ползотворно да прекарва времето си в мрежата.

Webclub.bg е нов тип социална медия, която официално стартира през септември. Интернет порталът съчетава всички функционалности и удобства на социалните мрежи с новинарско-информационни модули. Идеята и реализацията на проекта са изцяло български. За мен това е следващо ниво в развитието на социалните медии – медия, която задоволява потребността от общуване, а не от повърхностни разговори.

Всяка регистрирала се дама в Webclub.bg ще може да се информира по всички теми от живота, които наистина я интересуват. Това става на едно място само чрез влизането в личния й профил. Чрез уникалния двоен фийд от „Приятели“ и „Клубове“ ние за пръв път имаме шанс да обединим своето досега разпиляно дигитално „Аз“. Например, в сайта имаме възможност да си говорим за всички „жълти неща“, които обикновено се коментират в чисто женска компания, да научаваме практичните съвети на приятелки и специалисти, да разговаряме и за всички емоции, които ни вълнуват, без да се притесняваме от мъжкия скепсис. В сайта има възможност за комуникация в специално създаден форум, интегриран със системата за нотификации на всеки потребител. Други канали за общуване са секцията за „Въпроси и отговори“ и чатът. От „Актуално“ се научават водещите новини за деня, времето, дневния хороскоп. Успоредно с това, дамите ще имат възможност да общуват и на по-сериозни теми. Чрез създаването или членуването в Клубове по интереси, всеки може да се открои като професионалист в определена област. Всички знаем, че често един мениджър успява по-трудно, само защото носи пола. Създадохме Webclub.bg така, че жените да имат шанс да премерят сили наравно с мъжете и, ако са добри специалисти, да получат признанието на колегите си.

Според Nielsen, 60% от разпространяваните съобщения в мрежата споменават конкретна мрака или продукт. При съдържанието, което споделят жените в социалните мрежи, този процент е още по-висок. На зададения във форум въпрос „Препоръчайте ми добър крем за околоочния контур?“, жените ще изброят няколко марки, които те са пробвали. „Рекламата „От уста на уста“ работи безотказно в социалните мрежи. В Webclub.bg бизнес дамите имат шанс да рекламират дейността си по нов начин: не просто чрез класическите форми на онлайн реклама, а чрез създаване на качествено съдържание в Клубовете, които са създали според личните си интереси или според естеството на бизнеса си. Бизнесът може да изгражда нов тип общности в социална среда. Марките ще създават трайна връзка с потребителите.

Секцията „Събития“ допълва богатите функционалности на новата социална медия и ще бъде пусната в края на септември или октомври. Там всеки ще може да види какво предстои или какви събития вече са се състояли. Предстои и развитие на модул кариери или работа, чрез който фирмите ще търсят персонал през социалната мрежа. Кандидатите за работа също ще могат да придобиват впечатления за отношението на работодателите към тях и бизнеса изобщо.

100% общуване, за което винаги сте мечтали“ – това е рекламният слоган на Webclub.bg и амбициозното обещание към всички потребители, които ще подкрепят този български проект.