Наръчник по бизнес облекло

По дрехите посрещат… тази поговорка се е запазила и до днес и все още е от изключително значение да изглеждаме добре, когато имаме среща. Изискванията се увеличават, когато срещата е делова. А мястото ни в йерархията на фирмата засилва още повече очакванията дори и спрямо облеклото. Защото визията определя на подсъзнателно ниво отношението и вниманието на събеседника. Когато той е непознат, това играе много голяма роля. Професионалният външен вид е от огромно значение както за самата фирма, така и за всеки отделен служител. Начинът, по който се обличаме, говори много за нас– за нашата мотивация, цели, отношението ни към работата. 

 

За професии като: адвокати, банкери, финансисти, счетоводители се изисква традиционно бизнес облекло, състоящо се от консервативен тъмен костюм в класически стил. Посланието, което изпращате с такова облекло, е: авторитет, консервативност, компетентност.


whiteЗа преподаватели, брокери на имоти, социални работници са подходящи дрехи, които подчертават компетентността на експерта, но в същото време не придават заплашителен вид. Добре подбраното облекло за тези професии се състои от две части (пола и блуза или панталон и риза), без сако и от добро качество. Посланието, което изпращате по този начин, е на уверен, достъпен и интелигентен човек.


За сфери като реклама, мода, изкуство, журналистика облеклото е добре да бъде изразително. То трябва да се състои от три части, като за трета част изберете подходящ шал или интересни бижута. Посланието, което изпращате с подобно облекло е: креативност, уникалност, съвременност.


Дължината на полите трябва да е до коляното. Винаги да носят чорапогащници и обувки с токчета, но не високи. Изключително важно е обувките да бъдат почистени и да не изглеждат износени.


Прическата трябва да е добре оформена, а ако косата е дълга, за предпочитане е да е прибрана. В съвременния свят дължината на косата не е чак толкова строго следена, но прави добро впечатление, когато жената е с прическа. Разбира се, не прекалено официална. Правилото е да изглежда изчистено и просто.


Бижутата трябва да са малки и най-важното – малко на брой. Модерните, натруфени бижута, които са актуални в момента оставете за вечерните излизания с приятели, а за професионалните срещи заложете на класиката.