90 км магистрали до края на годината и рехабилитация на пътища втори и трети клас

До края на годината се предвижда да бъдат пуснати в експлоатация нови близо 90 км магистрали, които да облекчат трафика в редица невралгични точки на страната. Това каза министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева при откриването на работна среща с експерти от Агенция „Пътна инфраструктура“ и Световната банка.Според Терзиева, политиката, която Министерство на регионалното развитие провежда, е насочена към продължаване на активната работа по подготовката и изграждането на основните магистрални участъци в страната. По думите й министерството работи за стартирането на дейности по превантивен ремонт и рехабилитация на по-малките пътища.


Като акцент в инфраструктурната политика на правителството министър Терзиева очерта осигурените от държавата над 50 млн. лв. по Публичната инвестиционна програма за ремонт на над 270 км второкласни и третокласни пътни участъци.


Тя не пропусна да спомене и програмата „Транзитни пътища V“, по която тази година продължава рехабилитацията на около 500 км републикански пътища. По думите й по ОП „Регионално развитие“ 2007 – 2013г. през следващите месеци предстои да завърши ремонта на около 100 км пътища втори и трети клас.


„Между 70 и 150 млн.лв. годишно държавата трябва да инвестира в рехабилитация на второкласни и третокласни пътища", категорична бе Терзиева.


Министърът на регионалното развитие коментира положително партньорството между Министерството на регионалното развитие и Световната банка и допълни, че изключително ползотворното сътрудничество с банката през годините вече показва своите положителни резултати и без съмнение е добра основа за продължаване на бъдещото партньорство.


Пред участниците в срещата Терзиева заяви, че експертизата, анализът и опитът на експертите от международната финансова институция са сериозна опора в полза на пътния сектор, в подкрепа на стремежа на страната ни да повиши ефективността и устойчивостта на републиканската пътна мрежа, както и за усвояването на средствата от европейските фондове в пътната инфраструктура.