Екс министъра на правосъдието Ковачева с орден от Елизабет II заради стълкновението със корупцията

Бившият министър на правосъдието от кабинета "Борисов" Диана Ковачева ще получи от британската кралица Елизабет II званието "Член на Ордена на Британската империя", съобщиха от британското посолство в София. Ковачева е удостоена с титлата заради "неуморните си усилия в борбата срещу корупцията, за работата й за създаване на по-прозрачна и независима съдебна система и стремежа й да гарантира върховенството на закона", съобщиха от британското посолство.Орденът е признание и за усилията на Диана Ковачева в Асоциация „Прозрачност без граници”, на която бе директор, за подкрепа на прозрачността и почтеността по отношение на въпроси от сериозен обществен интерес.


По времето, в което Ковачева бе министър на правосъдието, бе приет Законът за отнемане на имущество, придобито от незаконна дейност, се посочва в съобщението на посолството. Отбелязва се и работата й към налагане на стандарти за младежко правосъдие и ангажираността й с проблемите на британски граждани, собственици на имоти в България, както и наблюдението на строежа на магистрала Тракия и организирането на кампании срещу купуването на гласове по време на службата й в "Прозрачност без граници".


Диана Ковачева ще получи указ, подписан от Нейно Величество Елизабет II, и почетен орден, връчен от британския посланик Джонатан Алън по време на официална церемония в резиденцията на посланика в София. Званието „Член на ордена на Британската империя” се връчва за значими постижения или изключителни заслуги към обществото, които биха били пример за останалите. Орденът е учреден през 1917 г. от крал Джордж V и има пет степени, като първата е член на ордена, а най-високата - рицар или дама на големия кръст на Ордена.


Днес Орденът на Британската империя е рицарски орден на британската демокрация. Единственият критерий за присъждането му в наши дни е ценен принос в широк кръг от сфери. Граждани на други държави също могат да бъдат удостоявани с почетно звание за заслуги към Обединено кралство и британския народ. В наши дни Орденът на Британската империя има над 100 000 членове по целия свят.