БСП, ГЕРБ и ДПС договориха датата за предсрочните избори

Предсрочните парламентарни избори ще са на 5 октомври, а дотогава ще се търсят варианти за овладяване и успокояване на кризисната ситуация около банките. За това се договориха лидерите на парламентарно представените партии на консултациите, които се проведоха днес в Народното събрание и ще продължат в неделя при президента Росен Плевнелиев. От "Атака" никой не участваше, защото лидерът й Волен Сидеров е в Москва.


След разговорите на краткия брифинг присъстваха Сергей Станишев, Бойко Борисов, Лютви Местан и председателят на парламента Михаил Миков, но кратко изявление направи само председателят на БСП, която е мандатоносител на сегашното управление. Станишев заяви, че освен за датата на предсрочните избори, партиите са се договорили "да подкрепят всички действия на държавата, на нейните институции, за гарантиране на стабилността на банковата система" и че председателят на Народното събрание е упълномощен да "направи среща с президента за провеждане без отлагане на политически консултации за гарантиране на реализацията на основните приоритети на държавата и преминаването към политическа стабилност".


Идеи за управлението до оставката


Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви по-късно в кулоарите на парламента, че по време на срещата е предложил премиерът Пламен Орешарски и финансовият министър Петър Чобанов да бъдат сменени и на тяхно място да бъдат избрани хора, които да върнат доверието във финасовата стабилност.


Вариант с ново правителство между кабинета на Орешарски и служебния означава да се завърти рулетката с мандатите и първата политическа сила, която ще има право да предложи изпълнителна власт и да стане мандатоносител на управлението, ще е ГЕРБ. Ако Борисов откаже мандата, той ще отиде отново в БСП и при пореден отказ - в ДПС.


Така или иначе ново правителство, излъчено от сегашния парламент, ще е със силно ограничен времеви хоризонт, защото не може да има предсрочен вот без служебно правителство. А съставът на служебното, което трябва да подготви изборите, е в правомощията единствено на президента.


Борисов лансира и предложението си държавата да вземе заем от 5-6 милиарда лева от Международния валутен фонд (МВФ), с които "да се подпрат бордът и банките". Той пресметна, че при дата за изборите 5 октомври, правителството трябва да подаде оставка до края на юли. Решението за такъв заем се взема от парламента.