САЩ предусеща терористична атака?

САЩ призова за повишаване на мерките за сигурност по чуждестранните летища, от които заминават директни полети за САЩ, като тази стъпка е провокирана от текущата оценка на глобалната заплаха от тероризъм, съобщи министърът на вътрешната сигурност Джей Джонсън.


Според съобщения в медиите, Съединените щати се опасяват, че две подразделения на „Ал Кайда“ в Сирия и Йемен планират въздушен атентат. Би Би Си съобщи, позовавайки се на секретна информация, че саудитски екстремист, който се укрива в Йемен, е изобретил взривно устройство, което трудно може да бъде засечено по летищата. Смята се, че той е предал уменията си на цяло поколение бойци от „Ал Кайда“, някои от които в момента са в Сирия и Ирак с европейски паспорти.


Поради тази причина американското министерство на вътрешната сигурност иска в рамките на следващите две седмици да задълбочи проверките за сигурност по чуждите летища и авиокомпании.


Така обувките и електронното оборудване на пътниците ще бъде изследвано по-щателно.


В допълнение, на летищата може да бъде монтирано допълнително оборудване, което да открива експлозиви.


Мерките вече бяха въведени във Великобритания. Те вероятно ще доведат до по-дълги опашки, закъснения и продължителни проверки по летищата. Предвижда се и увеличаване броя на специалните агенти в полетите, особено до САЩ.


Говорител на премиера Дейвид Камерън заяви, че властите са длъжни да бъдат бдителни на базата на получената информация.