Европейският енергиен съюз ще стане най-големия в света – Жан-Клод Юнкер

Люксембургският политик произнесе реч пред депутатите преди гласуването за избирането му за председател на Европейската комисия. "Ние трябва да отговорим на желанията на европейците", допълни той. "Ние трябва да оправдаем очакванията и надеждите на хората, които са ни избрали", каза още бившият премиер на Великото херцогство. "Ако печели ЕС, печелим всички ние, ако губи ЕС, губим всички ние. Европа стана трудноразбираема и нейната конкурентоспособност в света падна", допълни Юнкер.


"През следващите три години ще инвестираме в транспорта и широколентовия интернет. Трябва да създадем повече работни места и да обърнем по-голямо внимание на младежката безработица и да намалим бюрокрацията", заяви още Юнкер. "Ние не можем да харчим пари, които нямаме и това трябва да го осъзнаем. Ние трябва да тръгнем по този път. Роумингът трябва да изчезне и той ще изчезне в ЕС", заяви той. "Ние трябва да използваме разумно енергийните източници и да разнообразим нашите източници на енергия. Европейският енергиен съюз ще стане най-големия света. Ние трябва да завършим изграждането на общия пазар, да оформим правилата за банковия сектор. Ние трябва да създадем условия за избягване на социалния дъмпинг и да предприемем по-строги мерки срещу прането на пари и избягването на данъци", каза още бившият ръководител на Еврозоната.


"Нашата работа трябва да бъде прозрачна и всички наши документи трябва да бъдат предоставяни на европейците", допълни Юнкер. Той подчерта необходимостта от зашита на външните граници на ЕС и обяви, че нелегалната имиграция не е проблем само на Италия и Гърция, но и на целия блок. "Украйна има място в Европа", каза още бившият премиер на Люксембург пред депутатите в Страсбург. Той също подчерта: Единната валута е гаранция за икономическата стабилност. Речта на Юнкер бе прекъсната от британски депутат с реплика: Какво ще кажете за Великобритания. Люксембургският политик отговори: Искам единна Европа.