Служебният премиер проф.Близнашки ще координира изборния процес

Служебният премиер проф. Георги Близнашки ще поеме координацията на изборния процес от страна на централната администрация в подкрепа на дейността на Централната избирателна комисия. Това е обявил премиерът в интервю за БНТ, информират от пресслужбата на кабинета.


Така на практика става ясно, че идеята на президента Росен Плевнелиев да има специален служебен министър за изборите няма да се реализира. В петък Плевнелиев издаде указ, с който назначи Красимира Медарова на поста.


Против нейното назначаване обаче се обявиха БСП, АБВ, ВМРО, ББЦ, НФСБ, Реформаторският блок. В неделя Медарова съобщи, че е помолила президента да бъде спряна процедурата по назначаването й в служебното правителство.


Сега проф. Георги Близнашки коментира, че за нормалното произвеждане на изборите е необходима добра координация на администрацията и на връзките с гражданското общество.


„Надявам се, че няма да допуснем никакви изненади“, казва той.


Премиерът определя като добро предложението Медарова да заеме длъжността министър по изборните въпроси в служебното правителство. „Откликнахме на обществените критики, състоятелни или не, но в създалата се обстановка преценихме да не се създава подобна длъжност“, заяви премиерът.


Той допълва, че не се отказва от искането си да има референдум за изборните правила и коментира, че референдумът вече можеше да се е състоял при наличие на добра воля.


„Най- важното сега е да имаме нормална обстановка в страната“, добава проф. Близнашки.


„Служебното правителство не участва в изборите, то ще създаде нормална обстановка за тяхното провеждане. Никакви „Костинбродски афери“ няма да допуснем“, категоричен беше служебният министър-председател.