Актуализацията на бюджета на НЗОК вече е реалност

Актуализацията на бюджета на Здравната каса вече е факт. Tя бе приета и на второ четене от депутатите. Здравният бюджет се ревизира с 225 млн. лева. Депутатите приеха и отпускането на 50 милиона лева за бедстващите хора и райони след наводнението в Мизия.


Веднага Менда Стоянова посочи дефект в предложението на БСП как да се актуализира бюджета на НЗОК с 225 млн. лева. Предлагате да увеличим разходите на НЗОК за сметка на намаление на разходите на 45 държавни институции. По този начин предлагате да блокираме държавата – да се намалят разходите им с де факто 15%. Как тогава ще се реализира Законът за МВР, попита Стоянова. И заяви, че ГЕРБ няма да участва в „тази дестабилизация на държавата”.


Използвате лекарите, пациентите и цялото общество, за да промъкнете други промени. Заради тях 90 ведомства ще останат без пари до края на годината, подкрепи колежката си и бившият здравен министър Десислава Атанасова. Затова нека БСП, нека г-н Мерджанов и г-н Гечев обяснят как ще се реализира Законът за МВР. Пускате трохичка, а анализите показват дупка в НЗОК до края на годината от 491 млн. лева. Следващото редовно правителство ще трябва пак да иска актуализация и да се поправят щети, направени сега, добави Атанасова.


Като аргумент срещу думите на Десислава Атанасова веднага се появиха следните думи – от Емил Георгиев, който внесе предложението да отпадне точката с актуализацията на държавния бюджет и от Христо Монов. Георгиев се обърна към Атанасова с препоръка да каже къде отидоха здравни вноски за 1,5 млрд. лева по времето на ГЕРБ, когато Симеон Дянков ги прехвърли във фискалния резерв. А Монов, който нашумя с изявлението си за „интернет лумпените” преди около година, заяви, че на латински, на който език се полага Хипократовата клетва, Менда означава „лъжа” (бел. ред – mendacium означава лъжа).


В крайна сметка Румен Гечев, който е известен като вицепремиер по икономическите въпроси, посочи, че бюджетът очаква пари от Брюксел – 700 млн. лева, които вече са похарчени от държавния бюджет по оперативни програми. Със свиване на административни разходи и с тези пари може да се намерят 225 млн. лева за бюджета на НЗОК.