„Южен поток“ без дейност,поръчка и договори – ЕК е доволна от решението

България замрази дейността си по проекта "Южен поток" до пълно синхронизиране със законодателството на ЕС. ЕК приветства решението на страната ни.


По препоръка на Европейската комисия "Южен поток България" АД спира възлагането на поръчки и сключване на договори, свързани със строителството на газопровода "Южен поток" на територията на страната, съобщиха от пресцентъра на "Южен поток България".


В момента дружеството извършва дейности с подготвителен характер по реализацията на проекта при спазване на националното и европейското законодателство, е посочено в съобщението.


Европейската комисия приветства решението на България да замрази проекта "Южен поток", докато той не бъде приведен в синхрон с изискванията на законодателството на ЕС, съобщи днес Марлене Холцнер, говорителка на еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотенгер.


ЕС е готов да участва в дискусии с българските власти, така че да се гарантира пълното съответствие на проекта на правилата на ЕС, каза Холцнер, цитирана от ИТАР-ТАСС и БТА.
Български енергиен холдинг (БЕХ) оказва пълно съдействие на ЕК за изясняване на въпросите по проекта "Южен поток", но не може да разкрива търговска тайна. Това се посочва в прессъобщение на холдинга.


Както по-рано и от МИЕ съобщиха, в качеството си на акционер в проектната компания "Южен поток - България" и в изпълнение на указанията на министъра на икономиката и енергетиката, БЕХ е уведомил ОАО Газпром и изпълнителните директори на Южен поток - България за замразяването на дейностите по проекта "Южен поток" до окончателното изясняване на всички въпроси по процедурата за възлагане на договора за проектиране, доставка и строителство и в съответствие с изискванията на ЕК.