България трябва да е партньор и на двете страни – ЕС и Русия,според вицепремиерът Екатерина Захариева

Решенията за развитието на българската енергетика трябва да се взимат в София, не в друга европейска столица или на друг континент.


Това са коментирали по време на срещата си вицепремиерът по икономическите въпроси Екатерина Захариева и комисарят по въпросите на енергетиката в ЕС Гюнтер Йотингер.


По време на разговорите е бил обсъден и проектът „Южен поток”, обясни Екатерина Захариева. Тя посочи, че Йотингер е гарантирал, че ЕК не е против проекта, но той трябва да бъде изпълнен съобразно европейските правила. Заради съмнения в тази насока и Брюксел е поискал спиране на работата по проекта. Със заповеди на енергийния министър Васил Щонов това най-накрая е факт.


По думите на вицепремиера правителството на Пламен Орешарски само е „говорело пред медиите за спирането на проекта”, но не са били предприети никакви юридически действия за действителното замразяване на „Южен поток”.


Захариева припомни, че исканията на Европейската комисия със започването на наказателна процедура по проекта всъщност са били само да не бъдат провеждани нови търгове, сключвани нови договори и да не започва физическото строителство на газопровода. Останали действия по проекта не са забранени, посочи още тя.


Ако ЕК установи, че действително има нарушения по отношение на съмненията за непрозрачно провеждане на търга за избор на изпълнител, препоръката вероятно ще бъде провеждане на нов търг, прогнозира Захариева.


За изпълнител на българския участък от газопровода за момента е избран консорциум между руската “Стройтрансгаз“ и българското "Газпроект Юг" АД. В българското дружество влизат: "Главболгарстрой", "Промишлено стоителство – Холдинг" ЕАД, "Техноекспортстрой" ЕАД, "Понсстройинженеринг" ЕАД, "ПСТ Холдинг" АД.


Според нея до есента ще стане ясно какви са изводите от проверката на Брюксел, а нов търг, ако се налага, ще проведе новото правителство.


Захариева беше категорична, че България трябва да бъде партньор и на двете страни – ЕС и Русия, и да се отнася честно и открито към всички в проекта.


Проектът „Южен поток” е важен за България, особено на фона на кризата в отношенията между Русия и Украйна.