Print this page

Партиите АБВ и Атака настояват за оставката на служебния министър на отбраната

Партия АБВ на бившия президент Георги Първанов поиска оставката на служебния министър на отбраната Велизар Шаламанов заради документ, който обявява, че Русия води информационна война срещу България.


"Атака" обяви, че организира днес протест пред Министерството на отбраната "с искане за оставка на военния министър Велизар Шаламанов, който ни вкарва във война с Русия".


АБВ остро протестира срещу работата на Министерство на отбраната по документа "Визия 2020: България в НАТО и в европейската отбрана". В първоначалния вариант на този документ се обявяваше: "Активното и повсеместно пропагандиране на руската политика, особено с посредничеството на български политически и икономически субекти и медии или недържавни организации, е явна информационна война, подкопаваща интегритета на институциите и държавността, и атакува директно националните демократични ценности, дух и воля".

 

Подобно заявление е напълно неприемливо, невярно и опасно за националната ни сигурност, посочват от АБВ.


По-късно документът беше редактиран и бе записано, че "Новата хибридна война, съчетаваща конвенционални методи с похвати от партизанска, кибер и информационна война, както и с действия, противоречащи на международното право, поставя огромно политическо, военно и икономическо предизвикателство пред региона и България. Този тип война мобилизира вътрешни политически, икономически субекти и медии с цел да подкопае интегритета на институции, ценностите на либералната демокрация и националния дух и воля.".


"Ние не споделяме, че конфликтът в Украйна създава каквато и да било военна или политическа заплаха за България. Не става ясно в коя точно държава са подкопани ценностите на либералната демокрация и националния дух и воля", заявяват от АБВ.