Безобидна ли е думата „война“ и какво означава позиция на НАТО за България?

"Определени действия на ръководството на Руската федерация са сериозен риск за националната сигурност на страната и сигурността на Алианса", заяви пред Нова ТВ служебният министър на отбраната Велизар Шаламанов.


Шаламанов коментира оттеглянето на проекта на "Визия 2020: България в НАТО и в Европейската отбрана", след като стана ясно, че в него е записано, че сме в информационна война с Русия.


"Думата "информационна война" е част от споделените оценки на Северноатлантическия алианс", коментира той. По думите му това е превод.


"Малко съм учуден, че се вадят думи от документа", допълни Шаламанов. Той каза още, че документът ще бъде по-широко дискутиран през следващите дни.


На въпрос заплаха ли е Русия за националната сигурност на България, Шаламанов отговори, че определени действия на ръководството на Руската федерация, свързани с анексирането на Крим и подпомагане на сепаратистите, са сериозен риск за националната сигурност на страната, както и за сигурността на Алианса.


"Това пише в документа и е и моята позиция", заяви той.


Попитан имало ли е реакции след този доклад, Шаламанов отговори, че към него не са постъпили остри реакции от нито един съюзник и от нито една официална институция у нас.


"Чувам за реакции на различни организации и политически партии", заяви още той.


"Скандалът е голям, защото министърът на отбраната заяви, че България е във война. Ако е така, страната ни трябва да вземе мерки", заяви Ивайло Калфин от АБВ.


По думите на Калфин, министърът е този, който носи отговорност за един документ.


"Президентът Росен Плевнелиев пък твърди, че това е позиция, изказана от НАТО, значи и ние трябва да я приемем. Точно обратното седят нещата - НАТО формира позициите си от националните позиции. Това означава, че ние не знаем какво правим в НАТО", уточни той.