Украинският премиер пожела присъединяване към НАТО

Украинският премиер Арсений Яценюк обяви в петък, че ръководеното от него правителство ще поиска от парламента разрешение за прекратяване на неутралитета на Украйна и присъединяване към НАТО, съобщиха Ройтерс и BBC.


„Правителството на Украйна ще внесе за разглеждане в парламента закон за отменяне на неутралния статут на Украинската държава и възстановяване на курса към членство в НАТО“, заяви Яценюк, цитиран от агенцията.


"Обръщаме се към президента на Украйна с молба да постави този законопроект начело на дневния ред, а украинският парламент да го разгледа незабавно", добави Яценюк.


Ако бъде приет, законопроектът ще забрани на Украйна да вземе решение за членство в "каквито и да е други икономически, политически или други съюзи", които биха попречили на страната да се присъедини към Европейския съюз, каза още премиерът.


"След приемането на този закон ще бъде забранено членството както в Митническия, така и в Евразийския съюз, както и във всички подобни съюзи, които по своята същност не представляват нищо друго, освен възстановяване на Съветския съюз от Руския", каза още премиерът.


Украйна има нужда от „практическа помощ“ от НАТО и очаква такова решение да бъде взето още през уикенда, добавя министър-председателя по време на заседание на кабинета.


От своя страна генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен заяви, че напълно уважава решенията на Украйна, които се отнасят до сигурността на страната и избора на съюзи, в които да участва.


Припомняме, че проруските бойци влязоха в югоизточния украински град Новоазовск. НАТО, Киев и Вашингтон твърдят, че сепаратистите са подкрепени от руски военни и военна техника, докато Москва отрича да е изпращала военни части в региона. Лидерът на Донецката народна република обаче призна, че в редиците на бойците има руснаци, но ги определи като доброволци, а не военнослужещи.