Климат по поръчка

Изменението на климата в последно време в различни региони на планетата, както и зачестилите природни бедствия са подтикнали международната научна общност да направи подробен анализ на използвания от много страни метод за изкуствено влияние върху облаците. Анализът включва разработването на нови методи и инструменти, определяне на тяхната ефективност и въздействието им върху околната среда.

 

От петдесетте години на миналия век повече от 20 държави са започнали активно да влияят върху облаците, за да провокират валежи в сухите райони или да разпръскват дъждовните облаци с цел избягване на наводнения или градушки. Най-често използваните в тази дейност химически продукти са сребърен йодид и въглероден диоксид (сух лед). Течният пропан, който бързо се превръща в газ, също се явява активен инструмент за въздействие на облаците, тъй като може да произведе ледени кристали при по-висока температура в атмосферата, отколкото сребърният йодид.

 

Китай оказва активно изкуствено влияние върху облаците

 

Най-многолюдната страна стартира амбициозната си програма през 1958 г. Комитетът по изменение на китайския климат се счита за най-големия в света - в него работят 37 хил. служители.

 

Само от 2002 г. насам в Поднебесната са проведени 560 хиляди манипулации по изменението на климата, като в резултат са се изсипали 489,7 милиарда тона дъжд, а икономическите загуби от сушата са се намалили с около 10,4 милиарда долара. По време на Олимпийските игри през 2008 г. Китай е разпръснал химични компоненти в атмосферата с помощта на 30 самолета, четири хиляди ракети и седем хиляди зенитни оръдия. През 2012 г. създава допълнителен фонд в размер на 26,4 млрд.долара за провокиране на изкуствени валежи в страната.

 

Подобна програма е разработена и от Националния център за изследвания на атмосферата в САЩ (NCAR), като през 2010 г. за нея са заделени 8,8 милиарда долара. Тази програма се осигурява чрез инсталиране на установка Weather Modification inc в планинската верига на щата Уайоминг с 24 генератора за сребърен йодид и ацетон. Фирми,които предлагат услугите си: Aero Systems Incorporated, Atmospherics Incorporated, North American Weather Consultants, Weather Modification Incorporated, Weather Enhancement Technologies International и др.

 

Изкуственото провокиране на дъждове често води до политически конфликти между съседни държави, както и между административните области на отделните страни. Конкретен пример за това са отделните региони на Китай, както и претенциите на Иран към съседните държави.

 

Вече е известно, че Сребърният йодид влия отрицателно върху хората и животните

 

През 2004-а екологичната оценка на група независими експерти от Сиера Невада и Австралия потвърждава опасенията на еколозите за вредите. Учените твърдят, че в резултат на натрупването на оксидите на среброто се увеличава разпространението на водорасли в ледниковите езера и същевременно изчезват някои видове в планинските райони на Австралия.

 

Поради тази причина много държави

 

Търсят нови, ефективни и щадящи околната среда методи за изкуствено въздействие върху облаци. В този контекст вниманието на учените е привлечено от последните изследвания на швейцарски специалисти в Обединените арабски емирства, където компанията Zurich Meteo Systems International успешно изпитва нова технология за изкуствено създаване на валежи. При тази технология устройство произвежда отрицателни йони, които допринасят за образуване на дъждовни облаци, но при условие, че влажността на въздуха е не по-малка от 30 на сто.

 

Риск от екологични войни

 

Технологията за изкуствено изменение на климата може да се използва за нанасяне на значителни щети на врага, причинявайки наводнения, циклони или тайфуни, както и за икономически контрол на пазарите със селскостопанска продукция. Поради този факт с Конвенцията на Организацията на обединените нации през 1977 г. е въведена забрана за екологични войни с въздействие върху околната среда.