Министерството на транспорта ще защити допълнително информационната сигурност

Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС) пуска четири нови е-услуги в своя портал за мрежова и информационна сигурност. Те ще се използват от администрацията и ще имат предимно превантивни действия.

 

Държавните институции ще могат да получават автоматизирани бюлетини за заплахи за техните мрежи, като ще има и препоръки за противодействие. Системите ще уведомяват техните ползватели и при наличието на инциденти.

 

От началото на годината има регистрирани над 1800 опита за преодоляване на защитите на информационните системи в и от българското интернет пространство, посочват още от министерството. В това число влизат и опитите за кражба на пароли, разпространяване на вируси. От тях 244 са случаите с висока степен на заплаха, където цели са били държавни институции, големи организации и предприятия.

 

Данните показват още, че през 2013 г. опитите за атаки са били над 9000. Досега не са установени щети или поражения при атаките.

 

Според заместник-министърът Камен Спасов 36% от атаките са от вида "зловреден софтуер", който цели да повреди работоспособността на даден компютър. Този тип атаки са се увеличили четири пъти спрямо миналата година.

 

Най-често този софтуер се опитва да се саморазпространява чрез копирането си на други машини. Обикновено хакерите разчитат на изпращането на писма с прикачени файлове, в които са вирусите и по този начин да бъде заразен даден компютър. Паралелно, т.нар. DDoS атаки са 25% от общото.

 

В опит да повиши нивото на киберсигурност заедно с услугите МТИТС започва и обучение не служителите на министерствата, които ще използват услугите. То е организирано от правителствения център за реагиране при инциденти в информационната сигурност.