На дневен ред – необходимо е увеличение на бюджета на президентството

Невъзможността да се изпълни международната програма на президента и вицепрезидента, която се изготвя около година по-рано, и свързаните с нея протоколни разходи, както и дължимите суми към "Авиоотряд"28, налагат увеличение на бюджета на администрацията на президента.

 

Това се посочва в съобщение на прессекретариата на държавния глава по повод на предвиденото увеличение на бюджета на президентството. От прессекретариата обаче отбелязват, че независимо от готвеното увеличение бюджетът на институцията е по-малък от този за 2013 г. с 331 450 лв.

 

В съобщението се припомня, че за 2014 г. бюджетът на президентството беше намален със 767 хил. лв. в сравнение с предходната година. С промени в чл. 55 от Закона за държавния бюджет за 2014 г., влезли в сила от 12 август т. г., средствата на институцията бяха намалени с 544 450 лева. Така бюджетът на президентството за тази година е с 1 311 450 лв. по-малко в сравнение с предходната, се отбелязва в съобщението.

 

Посочва се, че при намаляването на финансовите средства не са били отчетени вече поетите ангажименти на държавно равнище за участие в различни важни форуми като срещите в рамките на ЕС, в 50-а Мюнхенска конференция по сигурност в Германия, Срещата на върха на НАТО в Уелс, както и договорените от много по-рано двустранни визити, като тези в Китай, Катар, Великобритания.
Отбелязва се още, че до края на годината предстоят много други важни международни форуми и срещи, за които България е поела ангажимента за участие на ниво президент.