Жан-Клод Юнкер прие за дясна ръка Кристалина Геогриева

Жан-Клод Юнкер обяви пълния състав на новата Еврокомисия. Той беше публикуван на сайта малко преди да започне пресконференцията, на която председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер обяви официално състава й.


Французинът Пиер Московиси ще бъде еврокомисар по икономическата и валутната политика, а британецът Джонатан Хил ще отговаря за финансовата стабилност и услуги, и капиталовите пазари.


Бившият словенски премиер Аленка Братушек ще бъде еврокомисар за енергийния съюз, германецът Гюнтер Йотингер - за дигиталната икономика. Германският комисар Гюнтер Йотингер поема ресора "Дигитална икономика" - портфолио, което включва реформата на европейския телеком пазар.

 

"Не беше лесно, никога не е лесно да съставиш комисията", каза председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер. Той подчерта, че е състявал много правителства и заяви, че е провел интервюта с всеки едни от еврокомисарите и се е срещнал с държавни лидери и политици от ЕС.


"Това е комисия с пълна легитимност", заяви Юнкер и подчерта, че 11 комисари имат солиден икономически и финансов бекграунд, а 8 от тях има опит във външната политика, така че новата Еврокомисия ще може да се изправи срещу всички предизвикателства пред Европа.


Юнкер подчерта, че три от заместниците му са дами - Кристалина Георгиева, Аленка Братушек от Словения, която ще отговаря за енергийния съюз и италианката Федерика Могерини, избрана по-рано за наследник на Катрин Аштън като върховен представител на ЕС по външната политика и сигурността.


Кристалина Георгиева благодари на всички за подкрепата на личната си Facebook страница.