„България категорично осъжда всякакви прояви на антисемизъм“ – Росен Плевнелиев

Ескалацията на насилие и влошаващата се хуманитарна ситуация в Сирия, довели до смъртта на стотици хиляди хора и принудили милиони граждани да напуснат своите домове, заяви Росен Плевнелиев в изказването си от трибуната на Общото събрание на ООН. Само чрез политически диалог и интеграция може да бъде намерено трайно решение на кризата в страната, подчерта президентът.

 

"Насилието в Сирия и Ирак застрашава сигурността и хуманитарната обстановка в целия Близък Изток", заяви Росен Плевнелиев и заклейми въоръжените нападения и убийствата на представители на религиозни и етнически малцинства, извършени от терористичната организация "Ислямска държава", предаде БГНЕС.

 

"България е част от широката международна коалиция срещу тероризма. Като член на ЕС и НАТО тя оказва пълна политическа подкрепа, както и хуманитарна и материална помощ в съответствие с възможностите си", подчерта президентът. Росен Плевнелиев отново изрази подкрепата си за резолюцията на Съвета за сигурност на ООН срещу чуждестранните терористични бойци.

 

България ще продължи да подкрепя усилията за намиране на справедливо и трайно решение на конфликта между Държавата Израел и Палестинската власт. Според държавния глава това може да бъде постигнато само чрез провеждането на преки преговори, без поставянето на предварителни условия и чрез прилагането на принципа на "две държави".

 

"Загрижени сме от зачестилите прояви на антисемитизъм в Европа и други части на света. Като страна, спасила своята еврейска общност от 48 000 души през Втората световна война, България категорично осъжда всякакви прояви на антисемитизъм", подчерта още Росен Плевнелиев.

 

Държавният глава призова за продължаване на процеса на реформи в ООН, с който Организацията да увеличи ефективността и прозрачността в работата си и да се адаптира към новите реалности. Росен Плевнелиев изрази и позицията на България за предоставяне на допълнително място в Съвета за сигурност за държавите от Източноевропейската регионална група. Страната ни вече е обявила кандидатурата си за непостоянен член на Съвета за сигурност за периода 2018-2019 г.