„Най-важно е спазването на европейските правила“ – Ангела Меркел

Германия ще прати експерти за помощ на България, които ще я съветват за съдебната реформа, енергийните проекти и усвояването на европейски фондове. За това конкретно се договориха българският премиер Бойко Борисов и германският канцлер Ангела Меркел на срещата си в Берлин.

 

Двамата обсъдиха „Южен поток” и членството на България в Шенген.

 

Борисов е представил идеята си за построяване на газов хъб във Варна, от който газът да бъде поет от ЕС при създаване на общ енергиен пазар. Тази тема обаче ще бъде обсъдена на срещата на ЕС в четвъртък.

 

Меркел заяви, че Брюксел не се е отказал от проекта „Южен поток” и затова диалогът с Русия трябва да продължи. Германия има добър опит с Русия като партньор и е получила уверение от България, че също е партньор, на когото може да се има доверие.

 

Германският канцлер не отговори конкретно дали ще се ангажира с подкрепа за България при предстоящото поемане на финансови щети от прекратяването на проекта. Тя спомена само, че са сключени множество договори и най-важното сега е да се разгледа внимателно юридическата страна на въпроса, която да се реши със спазването на европейските правила.

 

„Трудно ми е да обясня на българския народ защо газта, ако минава през Турция и Гърция, е добра, а ако мине през Черно море за България - не е добра. Защо ако „Северен поток” е добър, „Южен поток” не е добър”, попита риторично Борисов.

 

Българският премиер е поискал и да се отпусне още една година срок за усвояването на еврофондове от последната бюджетна рамка по подобие на страните от Вишеградската тройка. Меркел обаче не се е ангажирала с нищо конкретно. Обещала е само на Европейския съвет да подкрепя исканията на България и да види какво може да се постигне.