Щайнмайер: Европа е застрашена от нова подялба

Има реална опасност от нова подялба в Европа. Това предупреждение открито отправи германският министър на външните работи Франк-Валтер Щайнмайер.

 

„Ако днес изберем погрешен път... тогава може да стане така, че ще ни бъдат необходими, не години, а десетилетия за да изчистим последствията от тази погрешна политика и сбъркан път”, каза Щайнмайер и подчерта: „Европа е застрашена от нова подялба и това нещо трябва всички заедно да предотвратим”.

 

„Дали ще бъде възможно да се тръгне по този път, ще бъде взето решение в следващите два – три дни”, каза Щайнмайер пред германска телевизия в кулоарите на конференцията за сигурността в Мюнхен, където фокусът е върху мирния план, предложен в Москва и Киев от канцлера Ангела Меркел и френския президент Франсоа Оланд.

 

Според германския дипломат необходимите решения трябва да бъдат взети от Москва и Киев, а не само в Берлин и Париж, пише bTV.

 

Сега от страните в конфликта зависи да решат дали ще тръгнат по пътя на по-нататъшната му ескалация или в посока към примирие и политическо решение. „В момента наистина сме на кръстопът”, посочи Щайнмайер.