Путин: Новата газова тръба под Черно море("Южен поток") може отново да премине през България

Новата газова тръба под Черно море("Южен поток") може отново да премине през България, ако за това има помощ от Европейския съюз. Това е заявил президентът на Русия в Унгария, където е на държавно посещение.

 

Той е цитиран от Euronews, които се позовават на Reuters.Ако информацията се потвърди това ще е поредният обрат в съдбата на тръбопровода, който е планиран до осигури 63 млрд, куб. м газ. от Русия по Черно море до Турция и Европейския съюз.

 

Към този момент не е ясно дали тръбата отново ще се казва Южен поток или по друг начин. Не е ясно дали и дали проектът ще бъде в същия мащаб.

 

Припомняме, че първоначалние планове на проекта, които са от средата на миналото десетилетие предвиждаха газопроводът да преминава по Черно море и да "акостира" на българския бряг край Варна и да продължи през Сърбия и Унгария до Централна Европа.

 

До началото на 1 декември миналата година този сценарий изглежаше реализируем. Точно на тази дата обаче Владимир Путин обяви, че заради пречки от страна на България проектът няма да премине през

 

България, а ще "излезе" в Турция, откъдето да стигне до границата с Гърция и там да бъде изграден хъб.

 

Причината да се забави реализацията на проекта беше започната процедура от ЕК срещу България за нарушение на европейското законодателство в областта на обществените поръчки. Тази процедура беше по повод сключения договор за строителство на проекта през България с консорциум избран по непрозрачен начин. Строителството на Българския участък при скючването на договора през май миналата година бе оценено на около 3.8 млрд. евро.