Жан-Пиер Жерар: Връщане към използването на националните валути може да спаси икономиката на Европейския съюз

Само връщане към използването на националните валути на страните членки на Европейския съюз при запазване на еврото може да спаси икономиката на Европа, смята председателят на Клуба на френските експортьори, бивш член на Съвета за парична политика на Франция Жан-Пиер Жерар. Това заявява той в интервю за Atlanticoл.fr, цитирано от 3e-news.net.

 

Според икономиста използването само на еврото не осигурява достатъчна гъвкавост на различните икономики на държавите членки на ЕС.

 

„Ние предлагаме връщане към общата европейска валута, но с националните валути, или към възможността група на страни със сходни икономически условия да могат да използват особена валута от типа евро-франк или евро-марка. Важно е да се намери гъвкавост", казва икономистът.

 

Жерар подкрепя идеята за връщане на европейските страни към системата „валутната змия, която вече е провеждана от страните членки на Европейската икономическа общност за регулиране на колебанията на курсовете на валутите.

 

„Системата „валутна змия", която имахме преди ми се струва напълно подходяща. Тя дава възможност да се реагира ефективно на колебанията на долара. Още повече, че до въвеждането на еврото парични съюзи вече съществуваха, като случаите с белгийските и люксембургските франкове. Следователно може още да се помисли за такъв частен валутен съюз между Германия и Холандия, които имат сходни подходи по отношение на паричнта си политика", смятат Жерар.

 

„Трябва да се приключи с идеята, че европейските икономики трябва да си приличат една на друга. В това няма смисъл. Те трябва преди всичко да се допълват една друга", отбелязва Жерар.