Кристалина Георгиева: Светът има нужда от универсална рамка за действие срещу бедствията

Кристалина Георгиева участва в Третата световна конференция на ООН за намаляване на риска от бедствия в японския град Сендай, информира Bulgaria On Air.

 

Ангажиментът на международната общност трябва да бъде регламентиран и насочен в подкрепа на най-уязвимите членове на обществото, предложи още Кристалина Георгиева.

 

Вицепрезидентът на ЕК призова за по-ефективно използване на средствата, "тъй като всяко евро, инвестирано в превенция, спестява между четири и седем евро за справяне с последствията от бедствията, когато те настъпят".

 

Третата световна конференция на ООН за намаляване на риска от бедствия има за цел да приеме документ, който да наследи Рамката за действие Хиого 2005-2015.

 

Кристалина Георгиева е един от тримата глобални лидери на световната организация в борбата за намаляване на риска от бедствия. Тя е носител на тази титла редом с президента на Финландия (2000 – 2012 г.) Тария Халонен и президента на Индонезия (2004 – 2014 г.) Сусило Бамбанг Юдойоно.

 

Природните бедствия нанасят на страните по света щети за 300 млрд. долара годишно, каза вчера пред участниците в конференцията генералният секретар на ООН Бан Ки-мун.