Ако Гърция излезе от Еврозоната, следващите ще са Испания и Италия

Ако Гърция излезе от Еврозоната, следващите ще са Испания и Италия, заяви гръцкият министър на отбраната Панос Каменос.

 

"На Гърция не се дава възможност да излезе от Еврозоната. Това е незаконно. Ако ние излезем, то следващите ще бъдат Испания и Италия. На следващ етап това ще стори и Германия.

 

Ето защо трябва да намерим път, за да останем в Еврозоната, но този път не трябва да заставя гърците постоянно да плащат", заяви Каменос, лидер на малката дясна Независима партия, коалиционен партньор на управляващата левица СИРИЗА.

 

"Що се отнася до т.нар. програми за помощи, то обикновените гърци нямат достъп до тези пари. В почти пълния си обем средствата постъпват в банките. Хората са без работа, а цените продължават да растат", отбелязва Каменос, цитиран от БГНЕС.

 

"Загубихме крупни суми в резултат на санкциите на ЕС срещу Русия, за където изнасяме почти 70% от селскостопанската ни продукция. Туризмът е жизнено важен за Гърция, а 25% от туристите са руснаци".

 

"Евросъюзът е длъжен да ни заплати компенсации за тези колосални загуби вследствие санкциите срещу Русия.

 

В противен случай ние не нито искаме, нито можем да си позволим да участваме в санкциите, които съсипват нашата икономика", казва в заключение Каменос, който ден по-рано заплаши, че че ще освободи "вълна от икономически мигранти и джихадисти", с които ще наводни Европа, ако Еврозоната не оттегли наложените изисквания за икономии на Атина.