Руската икономика възстановява растежа си през 2016 година

Растежът на руската икономика ще започне да се възстановява от началото на следващата година, смята министърът на икономическото развитие Алексей Улюкаев.

 

„Сега вече е ясно, че този икономически ръст, на който се надяваме и залагаме нашите прогнози, ще започне да се възстановява от началото на следващата година, като се опира основно на инвестиционния фактор". Това е заявил днес министърът на заседание на ведомството, цитиран от Reuters.

 

Припомняме, в неотдавнашното си телевизионно общуване с нацията президентът Владимир Путин каза, икономиката може да се върне на пътя на растежа след около две години, но това може да стане и по-бързо.

 

През първото тримесечие на т.г. БВП на Русия се понижи с 2,2 процента, като през второто може да спадне с още 2-3 процента, смятат експертите.

 

Новата прогноза на Министерството на икономическото развитие предполага спад на БВП през тази година с 2,8 на сто, вместо предишната за 3 процента; свиване на производството с 1,3 процента вместо 1,6 процента, спад на инвестициите с 10,6 на сто, вместо 13,5 процента. За инфлацията новото очакване е за 11,9 процента вместо 12,2 на сто, които министерството прогнозираше през март.

 

Улюкаев възлага големи надежди за началото на следващата година и поради укрепването на реалния ефективен курс на рублата.