Германия и Франция не желаят българска работна ръка

Германия и Франция се притесняват от българските работници, дори когато те са командировани от български фирми в съответните страни. Това стана ясно, след като вицепремиерът и министър по социалните въпроси Ивайло Калфин оповести пред БНР, че двете държави са се обърнали към Главната инспекция по труда по този въпрос.

 

Мотива: германците и французите имат опасения от социален дъмпинг от такива работници и затова искат агенцията да контролира по-стриктно българските фирми, които изпращат служители със статут на командировани.

 

Министър Калфин взе участие в неформална среща в Дубровник, Хърватска, посветена на борбата със сивата икономика. На нея той обясни мерките, които България ще предприеме спрямо нея:

 

"Това, което и България подкрепя много енергично, е да се създаде една платформа за борба с недекларирания труд в Европа, със заетостта на черно и до нея да имат достъп всички страни-членки, така че да могат да подават информация за добри практики или за нарушаване на правилата", обясни Калфин

 

Той е категоричен, че държавата ще е безкомпромисна в борбата с работодателите, които наемат без трудов договор:

 

"Този, който си позволи да наеме работещи без трудов договор и ги подложи на такъв риск, че те да загубят живота си, трябва да носи наказателна отговорност. В момента тези работодатели биват глобявани", добави още той.

 

Вицепремиерът ще възложи да се разработи и методика, по която да се отличат най-добрите фирми в условията на труд и отношението към персонала.