Валери Симеонов: Парламентът да признае и изтреблението на българи от Османската империя

Патриотичният фронт предлага декларация за българския геноцид, но с формулировка като за арменския

 

Декларация за признаване на масовото изтребление на българите по време на Османската империя предлага Патриотичният фронт на Народното събрание. Те искат да се признаят всички исторически събития, свързани с насилственото ислямизиране, убийствата, принудата, отвличанията и дискриминирането чрез данъчна политика от 1836 до 1878 г., както и насилственото изселничество през 1922-23 г.Симеонов обясни, че е употребил формулировката като за арменския геноцид – масово изтребление, защото тя вече е постигнала консенсус в парламента и те не целят скандали, а признаване на историческите факти и истина.

 

Хората на Валери Симеонов ще настояват 17 май – денят, в който се почита паметта на жертвите на Баташкото клане, да бъде обявен на ден за почит към всички жертви на Османската империя и руско-турската освободителна война.

 

Симеонов подчерта, че подобни декларации не носят никакви икономически и юридически последствия за потърпевшите и имат единствено и само морално измерение.

 

След многократно зададен въпрос Симеонов заяви, че декларацията им не е съгласувана с партньорските политически сили от четворната коалиция и че те имат партньори единствено в лицето на собствената си програма.

 

Ива НИКОЛОВА, БЛИЦ