Президентът на КНСБ постави оценка 3,5 по шестобалната система на работата на правителството.

Увеличава се броят на хората, наети на минимална работна заплата (МРЗ), съобщи във Велико Търново президентът на Конфедерацията на независимите синдикати в България Пламен Димитров.

 

Според него, цитиран от БНТ, 270 хиляди души получават минимална работна заплата, което е 11,6 процента от всички наети по трудово-правни отношения у нас към момента. По данни на Института за социални анализи към КНСБ, средната работна заплата у нас през 2014 година е била със 17 на сто по-ниска от тази през 1990 година.

 

Позицията на КНСБ е да се промени договарянето на МРЗ на национално ниво, посочи Димитров. От организацията предлагат граници, които да се актуализират всяка година в зависимост от растежа на икономиката.

 

"Искаме долната граница на МРЗ да е 125 процента от прага на бедността, а горната да е 50 процента от средната работна заплата", каза президентът на КНСБ. Конфедерацията предлага промяна в методиката, по която се определят минималните осигурителни доходи за отделните дейности и категории на труда. От синдикатите са подготвили над 30 страници законодателни промени към Кодекса на труда.

 

Едно от основните предложения е нарушаването на правото на синдикално сдружаване да бъде криминализирано, за да имат по-голяма тежест колективните трудови договори. Президентът на КНСБ постави оценка 3,5 по шестобалната система на работата на правителството.