Йенс Столтенберг: При необходимост НАТО ще се намеси в спирането на нелегални имигранти към Европа

НАТО е готова да подкрепи "всякакви усилия за постигането на политическо решение в Либия", заяви днес в интервю за италианския La Stampa, генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг цитиран от ТАСС.
Ако е необходимо, ние сме готови да помогнем на ЕС и ООН, да спре притока на нелегални имигранти към Европа", заяви той.

 

Въпреки това, той е отбелязал, че все още не е получено съответното обръщение за помощ. "Отчасти, защото политиката в областта на имиграцията и граничния контрол не е в компетенциите на алианса". Нашата задача е да окажем помощ на съюзниците в случай на нападение и ние увеличаваме нашия потенциал в способността да ги защитим от всякакви заплахи. Южната граница не е изключение., каза генералният секретар.

 

Европейските страни, начело с Италия, работят над проект по резолюцията на ООН за борба с незаконното прекарване на имигранти през Сицилианския проток. Сред възможните варианти са създаването на мисии на ЕС под егидата на ООН за регулирането на притока имигранти от Либия. Нестабилната ситуация и липсата на централизирана система за управление на тази северноафриканска страна се разглеждат като един от основните фактори за процъфтяването на бизнеса с нелегалния трафик на хора.

 

По-рано бе излязло предложение за унищожаването на лодките в либийските пристанища, използвани за нелегалния превоз на имигранти. Против такива мерки обаче се обявиха много от политиците, включително и генералният секретар на ОН, Пан Ги Мун. Форматът на бъдещата мисия трябва да бъде определен с резолюция на Съвета за безопасност към ООН, следващата седмица.

 

Днес върховният представител по международни въпроси и политиката по безопасността на ЕС Федерика Могерини ще представи пред съвета по безопасност своето виждане за ситуацията за незаконна имиграция и план на ЕС за решаването на този проблем.

 

От началото на годината притокът на налагани имигранти към южна Италия непрекъснато расте. По данни на министерството на вътрешните работи в момента, като временно настанени са 80 хил. души незаконни имигранти. От началото на годината, опитвайки се да пресекат Сицилианския проток са потънали около 2 000 нелегални.