САЩ са твърдо против газопровода "Туски поток" да минава през Гърция

Мнението е изразил специалният посланик на Държавния департамент на САЩ по международните енергийни въпроси Амос Хокстайн на преговорите в Атина, цитиран от министъра на околната среда и енергетиката на Гърция Панайотис Лафазанис в интервю за в. "Прото тема".

 

По думите му, правителството на Гърция подкрепя безрезервно преминаването през гръцка територия на тръбопровода за доставка на руски газ, като и двете страни са предприемали и продължават да предприемат стъпки, за да осъществят този проект.

 

"Разбира се, САЩ не искат този газопровод, което честно и пряко ми обясни Хокстайн по време на нашата неотдавнашна среща", каза министърът.

 

Посолството на САЩ в Атина публикува по-рано съобщение, според което "САЩ са обезпокоени от това, че участието на Гърция в преминаването на газопровода "Турски поток" през страната няма да увеличи диверсификацията, а може да стане предмет на безпокойство на компетентните органи от ЕС и да не е дългосрочно решение на енергийните нужди на "Гърция".

 

Вместо газопровод на стойност 2 милиарда евро за доставка на 47 млрд. куб. метра природен газ, правителството на САЩ предлага "подкрепа на енергийната диверсификация на Гърция, включваща поддръжка на ключовия инфраструктурен проект за доставка на природен газ по Транс­адриатическия газопровод (ТАР), интерконектора Гърция-България (IGB) и разширение на използването на втечнен природен газ".

 

В края на миналата седмица Русия обяви старта на строителството на "Турски поток".