Хоган: ЕК обмисля разширяване на мерките срещу Русия

Комисията обмисля как да разширим обхвата на мерките, които бяха предприети през август 2014 г. Това каза европейският комисар по земеделие и развитие на селските райони Фил Хоган.

 

Хоган каза това след среща с премиера Бойко Борисов, на която са били обсъдени няколко мерки, които могат да се предприемат в контекста на руското ембарго, предаде БГНЕС.


Еврокомисарят посочи, че на първо място комисията обмисля как да се разшири обхватът на мерките, предприети през 2014г. "Сега разбираме, че президентът Путин възнамерява да удължи ембаргото за земеделска продукция от ЕС. Така че ще обмислим допълнителни начини за разширяване на мерките за плодовете, зеленчуци и защита на млечния сектор. На второ място българското правителство и земеделски министър са въвели помощ по схемата de minimis за производителите. "Има нова програма за селските райони с възможности за т. нар. доброволни обвързани помощи. Там се предоставят 123 евро на крава", каза еврокомисарят.


"Това са мерки, които се надяваме, че ще ви подпомогнат за намиране на нови пазари, за да се заместят изгубените пазари поради руското ембарго. За мен е също толкова важно да подпомагаме и съседните страни, най – вече в млечния сектор, за да няма пренасяне на негативния ефект от тях, който оказва натиск върху цените на млякото тук. Това са проблемите, които разглеждаме в момента", каза той.


Еврокомисарят подчерта, че ако българските власти подадат документ със заявление, което да е обосновано, като покажат продукцията, която е засегната поради руското ембарго, това ще бъдат разгледано. Той допълни, че ще помоли и негови служители да посетят България в близко бъдеще, за да проведат разговори за това как да се въведат мерки за насърчаване на българската продукция за нови пазари.