Лондон поставя 4 ключови условия за оставане в ЕС

Британският премиер Дейвид Камерън и част от близките му съветници са подготвили план от четири най-важни условия, които трябва да бъдат изпълнени, за да остане страната в Европейския съюз.

 

Преди края на 2017 година във Великобритания ще има референдум за оставането в съюза, а кампанията, свързана с него, вече започна, предаде БНТ.

 

Според вестник "Дейли Телеграф" Дейвид Камерън ще поиска Европейският съюз ясно да заяви, че Великобритания няма да бъде принудена да прави повече стъпки към европейска супердържава. Това означава, че страната трябва да бъде изключена от основния принцип за все по-близък съюз.

 

Второ, ще се поиска подобно изявление и за това, че в съюза могат да съществуват много валути, а не само еврото. По този начин ще се гарантира, че британската лира няма да бъде пипана.

 

Третото условие е за въвеждането на т.нар. "национална червена карта". Тя ще позволи на националните парламенти да спират действието на нежелани директиви и да отменят съществуващи европейски закони. В момента европейското законодателство има превес над националното.

 

Четвъртото условие е реорганизиране на структурата на Европейския съюз така, че 19-те страни от еврозоната да не доминират над останалите.

 

Референдумът за евентуално излизане на Великобритания от Европейския съюз трябва да се проведе преди края на 2017 година, а днес започна кампанията в подкрепа на оставането:

 

Лорд Роуз, председател на движението "Великобритания по-силна в ЕС": Да се твърди, че патриотичната посока за Великобритания е да се отдръпне, да стане по-затворена, е да се разбира грешно какви сме ние като нация.

 

За да може да бъде предоговорено членството на Великобритания трябва съгласието на всички останали 27 държави, както и на Европейската комисия и на Европейския парламент.