Маглена Куртева - брой 6

Коя е Миглена Куртева...

Амбициозен, трудолюбив, мислещ позитивно и с една крачка пред останалите човек. Добронамерена, но когато се налага - и жена с мъжка хватка. Завършила е педагогика във ВПИ „Константин Преславски” в Шумен. Има две следдипломни квалификации. Член е на Управителния съвет на Асоциацията на фирмите за професионално почистване и техника в България. Два мандата е била вицепрезидент на Съюза на неправителствената организация „Сороптимист Интернационал”. През 2009 г. печели приза „Жена мениджър на годината на Варна” в конкурса, организиран от община Варна и Асоциацията „Да съхраним жената”.

 


Чистотата... В началото е жизнен принцип на Миглена Куртева-Консулова. После става бизнес идея, която работи успешно вече 20 г. и извежда фирма ОПТИМА на лидерски позиции в почистващия бранш


 

Г-жо Куртева, как решихте да се занимавате с абонаментно почистване? Каква беше детската Ви мечта?
Определянето ми в бизнеса съвсем не беше свързано с детската ми мечта. През далечната 1991 г. във Варна имаше 2-3 фирми, които предлагаха само пране на мокет. Аз като дама, държаща изключително много на реда и чистотата, се замислих какви битови услуги могат да се предложат още в дома и офиса, за да отменят така неприятния за много хора почистващ процес. Започнах да си правя непознатия за онова време бизнес план и с много оптимизъм, желание и малко пари поставих началото.
Около 7-8 години утвърждавах практиката на професионални чистачи на домове, офиси, банки, хотели. После името ОПТИМА заработи за нас. Започнаха да ни търсят големи производствени предприятия като „Солвей соди”, „Агрополихим”, „Девня цимент” и други. С навлизането на големите чужди компании в България услугата „почистване” стана аутсорсинг и това създаде условия за специализация и развитие на почистващия бизнес в национален мащаб.

 


Коя е компанията ОПТИМА и какво е конкурентното й предимство?
 

ОПТИМА е специализирана агенция за абонаментно почистване и цялостен сервиз на административни и производствени сгради - заводи, хотели, банки, офиси. Конкурентното й предимство, наложило я на българския пазар в последните години, е комплексното обслужване, което предлагаме - почистване, дълбочинна обработка на твърди подове, озеленяване и поддържане на зелени площи, на електрически и В и К инсталации в сгради, басейни и др. Нашият атестат за високо качество на услугите е фактът, че за 20 години ОПТИМА прибавя все нови и нови клиенти в листата. 
ОПТИМА беше първата компания в Североизточна България за почистване, която създадох през 1991 г. във Варна. От обикновена почистваща фирма ОПТИМА се превърна в модерна компания с комплексен мениджмънт на услуги. Сега с гордост мога да кажа, че сме единствената компания в България, която има в клиентската си листа 13 големи завода, между които са „АЕЦ Козлодуй“ ЕАД, „Солвей Соди“ АД, „Агрополихим“ АД, „Девня Цимент“ АД, „Пристанище Варна“ ЕАД, „Холсим България“ АД - Враца, „ТЕЦ Варна“ ЕАД, „Девня Варовик“ АД, „Провадсол“ АД и др. В последните години се наложихме с високо качество на почистване и в моловете в Пловдив, Стара Загора, Русе, Търново. Преподписваме стари договори, допълнени с нови услуги. Това ни мотивира да се развиваме непрекъснато. 
Компанията е учредител и член на Българска Асоциация Почистване, член на Българска търговско - промишлена палата и член на Международната асоциация на почистващата индустрия ISSA.

 

Превърнахте ОПТИМА в една от най-големите компании в бранша. Как постигнахте това и по какъв начин успявате да го запазите?

В основата са инвестициите, внедряването на новите технологии в бизнеса, модерната техника и качествени материали. Следя новостите в бранша, посещавам всички големи изложения в Европа за почистваща техника и подменям непрекъснато машинния парк с най-модерната техника. Работя в тясно сътрудничество със специализирани фирми от САЩ, Италия и Австрия. Стремя се да внедрявам в България техните екологични продукти, професионална техника и инструменти. Това ни осигурява високо качество на услугата, респективно и удовлетвореност на клиентите.

 

Лесно ли се създават лоялни клиенти във Вашия сектор и какви най-често са техните изисквания?
За съжаление, тук имаме малко затруднения и вие правилно зададохте въпроса „Как се създават?” Клиентите наистина се създават. В началото на нашите бизнес контакти и подписан договор за услуги възложителите ни имат едни познания и бизнес поведение към нашия бизнес, към нашите работници и служители. Във времето ние доказваме, че трудът на чистачите е един много достоен труд и трябва да се цени адекватно. Променяме представите на клиентите и съм убедена, че с времето те променят и отношението си към нас, стават по-внимателни, по-толерантни и с друг поглед към хигиената. Другият проблем с клиентите ни е този, че отделят много малък бюджет за услугата почистване, а имат изключително високи изисквания към хигиената. Трудно мога да ги убедя, че за високото качество на услугата, което очакват, трябва да заплатят адекватна цена. Често в нашата практика сме се сблъсквали с един феномен - влизаме да почистваме в някакъв завод или банка, където хигиената не е била на достатъчно високо ниво, ние показваме високо качество на услугата и след това постоянно се увеличават изискванията към нас, разбира се, на минимални цени.

 

Трудно ли се доверявате на служителите си и кое у тях цените най-много?
Работя с постоянен екип през последните 7-8 години и изключително много ценя професионалните им и лични качества. Осъзнавам много добре, че те също имат принос за присъдената ми награда като бизнес дама на годината. Знам, че добрият мениджър не струва нищо, ако не е заобиколен от добър екип. Доверието ми към моите служители е голямо и те го знаят и оценяват високо. Стимулирам личната им инициатива и отговорност и те ми отвръщат с високи резултати. Инвестирам постоянно в тяхното обучение и държа то да бъде на много високо ниво. Тиймбилдингите са запазена марка на ОПТИМА. Клиентите ни и конкуренцията знаят, че един или два пъти в годинта организираме на различни места в страната изнесени тиймбилдинги, на които каним външни лектори по различни теми, решаваме бизнес казуси, споделяме опит, организираме спортни състезания. Всичко това спомага за сплотяване на мениджърския екип и ни прави по-силни и по-конкурентни. Ценя високо лоялността на моите регионални мениджъри и ги възнаграждавам достойно за това. Може би точно това е причината да няма никакво текучество в средния и висшия мениджмънт.

 

Какво е мнението Ви за конкуренцията и по какъв начин й се противопоставяте?
Намирам наличието на конкуренция като необходимо условие за развитие и усъвършенстване във всеки бранш. Ако няма конкуренция, с кого ще се състезаваме и по кого ще се равняваме? Как бихме доказали на нашите клиенти, че сме най-добри, ако те не са ползвали услугите на конкурентна фирма. Аз имам принцип никога да не коментирам работата на колегите и мисля, че това е достойно бизнес поведение. Аз и моят екип се стараем да сме в крак с времето, да проучваме нови технологии и стандарти и да ги прилагаме колкото се може по-бързо и ефективно в работата си. Това, което ни отличава от много фирми в нашия бранш е, че ОПТИМА НОВА притежава сертификати по няколко международни стандарта: за управление на качеството по ISO 9001:2008, за управление на околната среда ISO 14001:2004, за здравословни и безопасни условия на труд OHSAS 18001:2007. В момента кандидатстваме за лиценз, който ще ни даде право да работим на обекти със специален режим на работа.

 

Много бизнесмени в България оправдават лошия ход на бизнеса си с кризата. Вашето мнение? 
Не обичам така използваната в последните години думичка „криза”. Не знам дали ви е известно, че китайският йероглиф за „криза“ и „възможност“ е един и същ. Въпрос на гледна точка и интерпретация. Аз продължавам да търся възможности за развитие и нова реализация. През декември миналата година създадох първия във Варна Център за психологическо консултиране, личностно израстване и духовно развитие ОПТИМА МЕГАКОНСУЛТ. Всъщност последният ми проект е създадената през юни месец тази година ОПТИМА НОВА. Това е компания, която продължава добрите традиции на създаденото дотук, но на ново по-високо ниво по отношение на мениджмънт, технологии. Вече предлагаме комплексен мениджмънт на услугите – от почистването, през поддържане на зелени площи до цялостната техническа поддръжка на административни и производствени сгради. Както виждате, бизнесът с марка ОПТИМА продължава да се развива успешно и в кризата.

 

Тази година Вие спечелихте престижната награда „Бизнес дама на годината“ в двадесетия национален конкурс. Как приехте това отличие?
Две хиляди и единайста година беше знакова за мен. С моя екип отпразнувахме 20-годишен юбилей от създаването на почистваща компания ОПТИМА. Приемам високия приз като признателност и оценка на дългия път, извървян дотук, добрите постижения в бизнеса и не на последно място - личната ми реализация. Поглеждайки назад в годините, има с какво да се годея. След старта на почистващия бизнес дойде момент, в който трябваше да запълня един вакуум в сърцето си по отношение на изкуството и красотата. Така през 2007 г. се роди ОПТИМА АРТ – магазин за картини и изящно изкуство. В момента се радвам на четири такива.

 

Познават Ви и като дама, която участва активно в обществения живот. Била сте два мандата вицепрезидент на Българския съюз на световната женска организация „Сороптимист Интернешънъл“. Защо отказахте президентския пост?
В момента се чувствам на върха на бизнес кариерата си. Работя много и бизнесът за мен е номер едно. Ангажиментите към „Сороптимист“ са много големи и отговорни, а моята натовареност не ми позволява да се отдам изцяло на каузата.

 

Известна сте с благотворителността си не само във Варна? Защо го правите?
Смятам, че в това трудно време всеки, който има възможност, трябва да дава. Няма организация или личност, коята да се е обърнала към мен за помощ и да не я е получила. Винаги се чувствам удовлетворена, че съм помогнала на нуждаещите се и съм им дарила шепа щастие. Мисля, че и това е причина за успешното развитие на бизнеса ми, защото вселенският принцип е „дай, за да получиш”.

 

Имате двама сина. Следват ли Ви те в бизнеса?
За моя голяма радост съм и добре реализирала се майка. Възпитах и отгледах двама сина, които неотлъчно са били до мен в трудни и хубави моменти. Големият ми син Петър успешно се справя с почистващия бизнес и вече ме ползва само като консултант.
Миналата година спечели награда „Лидер на младото бизнес поколение във Варна” и заедно с него работим със студенти по проект „Успешният лидер в мен”. Малкият ми син Делян мениджира четирите арт магазина и постоянно пътува между Варна, София и Стара Загора. Успешно се договаря с художници и се очертава като добър търговец.

 

Разковничето за успеха...? 
Авторитет и имидж се градят много трудно - с постоянно усърдие, с добър мениджърски екип и отговорност. Аз го постигнах!

 

Какъв е Вашият девиз?
Напред и нагоре с оптимизъм!