Сериозно поле за съвместна дейност с Катар

“България и Катар споделят обща позиция за приоритетните сектори, върху които да изграждат своето икономическо сътрудничество. Двете държави ще поставят акцент върху производството на храни, енергетиката, високите технологии, строителството и търговията, за реализирането на проекти от общ интерес” - заяви президентът Росен Плевнелиев след срещата си с емира на Катар шейх Тамим бин Хамад Ал Тани.

 

„Катар проявява интерес към българското земеделие и производство на храни и отговорното отношение изисква да приемем национална програма, която да насърчи производството на месни и млечни продукти“, коментира държавният глава. Според него такава дейност ще е от полза за регионите с висока безработица в България. В плановете за партньорство между двете държави предстои делегация от Катар да посети България и във връзка със създаването на съвместна българо-катарска компания за износ на агнешко месо. В близките месеци се очаква и подписването на първите договори за износ от България за Катар на агнешко и на пилешко месо.

 

„Търсим възможност за общи инвестиции на седемте страни за строителството на терминал за втечнен газ на територията на Република Гърция. Реализацията на подобен проект със сигурност ще отнеме време, но България е длъжна да работи за диверсификацията на своите енергийни източници“, подчерта Росен Плевнелиев. Възможностите за сътрудничество в областта на енергийната ефективност и строителството на енергийно неутрални сгради също са били обсъдени по време на срещата на държавния глава с емира на Катар.

 

Росен Плевнелиев коментира още, че с опита в областта на строителството, от последните години, компании от България имат сериозна заявка за участие в изграждането на мащабни проекти в транспортната и енергийната инфраструктура на територията на Катар. Български строителни фирми вече правят своите първи успешни стъпки в страната и могат да дадат своя принос и за подготовката на Катар за Световното първенство по футбол през 2022 година.

 

България и Катар ще задълбочат партньорството си и по отношение на образованието, също и във връзка с отбранителната индустрия.

 

На посещението си в Катар Росен Плевнелиев се запозна с дейността на Фондация „Катар“ (проекта „Град на образованието“, който се осъществява с подкрепата на Фондацията в столицата Доха) и разговаря с нейния президент шейха Моза бинт Насер ал Миснед. „Тук виждам бъдещето. Катар е много богата страна, но това което наистина заслужава уважение, е следваният подход към просветата и образованието и положените усилия те да станат достъпни за всеки“, коментира президентът Плевнелиев. Държавният глава припомни и приноса на катарската фондация в подкрепа на просветата в световен мащаб със старта на иницитивата на шейха Моза бинт Насер ал Миснед „Образованието е на първо място“. „В отношението към образованието е разликата - много политици говорят за растеж, а тук той е факт", коментира още държавният глава.

 

„България може да се превърне в отправна точка за реализацията на нови катарски бизнес проекти в Югоизточна и Централна Европа“ - това заяви президентът Росен Плевнелиев, който разговаря в Доха с представители на Катарската търговско-промишлена палата и Асоциацията на катарските бизнесмени. Държавният глава подчерта, че с усъвършенстването на транспортната и енергийна инфраструктура в България и в региона и с модернизирането на индустриалните зони у нас страната ни се стреми да се утвърди като производствен и транспортен център в Югоизточна Европа.

 

През 2013 г. България постигна ръст от 40% в износа на селскостопанска продукция и това вдъхва увереност в нарастващите възможности на българските фирми. Президентът подчерта, че инвестициите в земеделието у нас са подкрепени както от страна на държавата, така и от европейските фондове. „През 2016 г. се очаква европейските субсидии за българското земеделие да достигнат размер от 1.3 млрд. евро и това предполага устойчив дългосрочен ръст в този сектор“, прогнозира Росен Плевнелиев.

 

Само за пет години България успя да изгради 2000 МВт производствени мощности от възобновяеми енергийни източници и днес компаниите ни имат възможност да споделят своя опит, коментира още държавният глава „Не претендираме да бъдем най-големия партньор на Катар в този сектор, но със сигурност можем да бъдем сред най-конкурентоспособните и най-надеждните“, посочи още президентът. Росен Плевнелиев потвърди интереса на България да купува природен газ от Катар и заедно със страните от Югоизточна и Централна Европа да работи за енергийна диверсификация с изграждането на терминал за втечнен газ на територията на Гърция. „Равнището на стокообмена с Катар може много бързо да нарасне, ако този проект бъде реализиран“, отбеляза президентът.

 

Възможностите за инвестиции в развитието на високите технологии у нас също бяха представени по време на срещата. Държавният глава подчерта, че това е един от най-динамичните и бързоразвиващи се сектори в България с устойчив годишен ръст и с над 25 000 заети в бранша.

 

„Катар се отваря към целия свят и е в процес на реализация на мащабни инфраструктурни проекти, които променят облика на страната. Това създава много възможности за участие в успешни проекти. Приветстваме проявения интерес към тях и от страна на българските компании“, заяви заместник-председателят на Катарската търговско-промишлена палата Мохамед Ал-Куари. До 2017 година Катар предвижда да инвестира 20 млрд. долара в модернизирането на пътната си инфраструктура, а до 2016 г. се очаква да приключи и изграждането на ново пристанище в страната. В процес на изграждане е центърът на столицата на Катар, като в проекта „Сърцето на Доха“ са вложени над 5 млрд. долара. „Подготвяме се да посрещнем и Световното първенство по футбол през 2022 г. и за целта ще бъдат изградени още 9 нови стадиона. Това също създава много възможности за чуждестранните инвеститори“, допълни Мохамед Ал-Куари.

 

В рамките на форума бяха представени възможностите за инвестиции в България и бяха проведени редица срещи между представители на български и катарски компании.

 

В последния ден от официалното си посещение в Катар, 12 март, президентът Росен Плевнелиев ще има срещи с председателя на парламента на Катар Мохамед бин Мубарак Ал Холейфи, както и с главния изпълнителен директор на катарската държавна инвестиционна корпорация „Катар Холдинг“ Ахмад Мухамад aл Сайед. Росен Плевнелиев ще посети и Музея на ислямското изкуство в Доха.