Повече пари за отбрана- призив от Вашингтон към европейските страни от НАТО

Предвид кризата между Запада и Русия американският президент Барак Обама представи план за сигурност за Източна Европа на обща стойност 1 млрд. долара (735 млн. евро).


С „Инициатива за презастраховане на Европа" трябва да бъдат финансирани допълнителни сухоземни, военновъздушни и военноморски сили за "новите съюзници" в Източна Европа, обяви Обама във вторник във Варшава, цитиран от AFP. Същевременно Обама призова съюзниците на НАТО в Европа да увеличат разходите си за отбрана.
С плана се очаква да се насърчат и възможностите за сътрудничество със страните извън НАТО, като Украйна, Грузия и Молдова, както и за укрепване на отбранителните им сили, се казва в публикувано изявление на Белия дом.


В полската столица Обама увери страните от Източна Европа, че САЩ ще ги подкрепят в разразилата се криза заради несигурната ситуация в Украйна. Задължението за осигуряване на сигурността на Полша и на другите съюзници на САЩ в Източна и Централна Европа е "крайъгълен камък на нашата собствена безопасност" и е "недосегаемо задължение", каза Обама.


"Това е ангажимент който е особено важен в този момент", заяви Обама, изправен пред редица американски и полски изтребители F-16 на варшавското военно летище, където даде брифинг.


Президентът на САЩ призова и Русия да въздейства на проруските сепаратисти в източната част на Украйна, за да преустановят въстанието си срещу управлението в столицата Киев.


otbrana-1Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен реагира положително на плановете на Обама. Той приветства „американското лидерство в мерките за презастраховане" за страните от Източна Европа, заяви самият той в Брюксел. САЩ вече са отговорили бързо на „незаконните военни действия" на Русия в Украйна, добави Фог Расмусен.


Инициативата на Обама трябва да бъде потвърдена с гласуване от Конгреса на САЩ. Вашингтон неколкократно призова европейските страни от НАТО да инвестират повече в защитата си. И Расмусен призова в интервю за германския Die Welt страните от НАТО предвид "новата ситуация за сигурността в Европа" да увеличат разходите си за отбрана.


Федералният министър на отбраната на Германия Урсула фон дер Лайен призова преди заседанието на министрите на отбраната от НАТО в Брюксел във вторник да се даде знак на солидарност със страните от Източната част на НАТО. „Важно е да стане ясно, че опасенията на нашите източни партньори са и наши опасения и че те може да са сигурни за нашата непрекъсната солидарност", каза тя.