С достатъчно пожарникари ли разполагаме?

След звената за Спешна помощ и пожарните в страната са застигнати от проблема с недостиг на служители.


Въпреки настъпилото сериозно модернизиране на техниката след дълги години чакане, пожарникарите отново изглеждат с вързани ръце.


По техните думи, се налага да тръгват към критични точки по време на бедствия само по двама души: единият, от които шофира. За сравнение - в много европейски страни, в колите се качват най-малко четирима пожарникари, алармират за проблема пред bTV огнеборците.


От Синдиката на пожарникарите твърдят, че след вълна от съкращения и пенсиониране, има критичен недостиг на нови млади кадри.


А от това следва заплаха от грешки и от провал на спасителни операции.


Ако доскоро успешните мисии на Пожарната бяха поставени под въпрос заради стара техника и екипировка и несменяеми от години коли, днес проблемът е дали ще има кой да ги използва.


„В един гараж на дадена служба има 4 чисто нови пожарни автомобили, но има двама служители, които да ги обслужват. Особено в малките градове, където съставът е изключително намален.”, казва Любомир Еленков от Националния синдикат на пожарникарите.


„Сами разбирате, че един шофьор и един пожарникар, колкото и старание да вложат, каквито и да са, не могат да са на 100% пълноценни. Ние сме опасни за самите себе си”, категоричен е Еленков.


Наред с трудностите на терен, в Пожарната се оплакват и от битови проблеми.


„В 3 от големите служби - едната е Централната софийска пожарна - нямаме топла вода от 3 месеца. Няма с какво да се изкъпят хората, като се върнат от произшествие. От един пожар човек се връща, черен, мръсен, в окаяно състояние. Поел е голямо количество токсини, които трябва да се отстранят... Причината е, че няма пари МВР да плати на Топлофикация топлата вода”, казва Еленков.


Вътрешният министър Цветлин Йовчев заяви, че проблеми с кадровата обезпеченост на пожарната нямало.