Президентът и военният министър нямат мандат,за да решават проекта „Визия 2020:България в НАТО и ЕС“ – мнение на политолози

Относно трансатлантическото споразумение, не разбирам защо бързаме да тичаме пред вятъра. Това каза политологът Александър Маринов.


„Голяма част от европейските страни изразяват големи резерви по това споразумение, предвид на икономическите, търговските, екологичните и други последици. Мисля, че трябва да си зададем въпроса дали хора, които сега заемат държавни постове, а преди са заемали постове в чужди организации или в структури на чужди държави, не действат в състояние на конфликт на интереси? Как така външният министър без никаква санкция, без дори официална позиция на правителството, ще изразява одобрение към едно такова много спорно споразумение?

 

Това е драстично превишаване на правомощието”, коментира Маринов.

 

Що се отнася до проекта „Визия 2020: България в НАТО и ЕС” Александър Маринов уточни, че това в никакъв случай не може да остане без последици, „защото военният министър тръгна с едни много големи амбиции, които са далеч отвъд правомощията му, а същото се отнася и за президента”. „Президентът и военният министър без санкциите на парламента, все пак сме парламентарна република, не могат да приемат такава визия, ангажираща страната ни и още по-малко да я представят официално като позиция на страната на някаква международна среща. Това е абсолютно недопустимо и те нямат мандат за това”, допълни Маринов. „Няма значение кой е ляв и кой десен, кой в коя посока гледа. Тук става въпрос за национален консенсус по ключови въпроси. Аз мога да ви кажа, че тези оценки не се споделят от огромното мнозинство от експертите”, каза още Александър Маринов.