Накъде без стабилно правителство след 5 октомври – проф.Александър Томов

"Необходим ни е нов тип европейска коалиция", посочва проф. Александър Томов, политик. Той прогнозира, че България я чака финансов и икономически колапс, ако след изборите на 5 октомври нямаме стабилно правителство и страната стане неуправляема.


Причината е, че част от системите на държавата и обществото са в много тежко състояние. Но все още има котви, които държат стабилността - членството ни в ЕС и НАТО, както и валутният борд. Но ако няма управление, което да преподреди държавата и още през 2015 г. да извърши много мащабни реформи, може да се стигне до криза в цели стопански сектори.


След 5 октомври трябва да се сформира стабилно европейско мнозинство. Дали ще бъде съставено от една, две или три партии зависи от вота. Но България трябва окончателно да приключи с колебанията около проевропейския път на развитие. Не става въпрос за политически заявления, а да влезем в Европа като валута, и като енергетика, и като финанси.


"Промяна за добро и зли илюзии", коментира икономистът д-р Емил Хърсев. За жалост или за радост, на тези избори особен избор не предстои. Мнозина се кълнат, че главната им цел е промяната, но тъкмо идеи за промяна са дефицитни днес. Най-популярни днес сред псевдопромените са "мажоритарни избори", "прогресивно облагане на доходите", "облекчен ДДС за ...".