Страните с най-стабилни и хуманни здравни системи

Списък на 10-те най-добрите системи за здравеопазване в света.

 

1. Тайван

 

Тайванското правителство плаща за здравните потребности на всички свои граждани. То е в състояние да покрият нуждите на населението като практически драстично са успели да намалят разходите за здравеопазване. Всички граждани имат специална смарт карта. Тези карти с чип съдържат медицинската история на пациента от раждането. Информацията позволява на лекарите да диагностицират всеки здравен проблем. Този модел намалява времето за администрация. Здравната система в Тайван е основана на заетостта, възрастните хора и тези, които не могат да си позволят здравни услуги се дават субсидии.

 

2. Швейцария

 

Швейцарците са имали универсална здравна система, която е от 1994 г. Те са осигурени от частни застраховки. Твърди се, че там е най-скъпият разход за здравеопазване, на второ място е САЩ. Обаче осигуряването в Швейцария не е основана на заетостта. Гражданите избират от голямо разнообразие от частни пенсионни фондове. А тези, които не могат да си го позволят могат да получат субсидии от страна на правителството. Частните застрахователни дружества нямат право да спекулират с цената на основните здравни грижи. Вариации в цените са позволени само за стоматологията и алтернативната медицина.

 

3. Китай

 

Един от най-актуалните въпроси, пред които е изправен Китай е свързан с тяхната здравна система. Преди няколко години Китай започна невероятна здравната реформа. Китайското правителство отпуска 124.0 милиарда щатски долара за здравеопазване, като се гарантира, че най-малко 90% от населението ще имат здравна застраховка. С днешна дата в страната се играждат над 700 000 нови клиники за своите граждани.

 

4. Канада

 

Канадците получават завидно здравеопазване, които се финансират чрез техните доходи и данъци върху продажбите. За разлика от британската система всички лекари и болници са частни. Въпреки това на канадците им се налага да плащат единствено за стоматология, оптометрия, и някои от лекарствата, които се отпускат с рецепта.

 

5. Великобритания

 

Тя може да се похвали с едно от най-рационализираните здравни системи. Освен, че за всеки гражданин има здравна застраховка, правителството отговаря за наемането на лекари и болнични работници. Така че, когато пациентът отиде в медицинско заведение, той знае, че всички услуги, които ще ползва вече са предплатени. И все пак повечето лекарства не са покрити. Правителството е определило и праг от 45 000 лири на здравните услуги. В случаите, когато трябва да бъде надвишена тази сума има специален Националният институт за здраве.

 

6. Германия

 

В Германия медицинската застраховка е задължителна. Тези застраховки са закупени от фондове с нестопанска цел. Освен здравните застраховки, германците отделят по 8% от заплатите си. Тези пари отиват във фонд за болест.

Тези, които нямат нужните средства могат да се възползват от публичното здравеопазване. Грижите за децата са покрити от фонда, които се запълва от данъкоплатците. Имат множество програми за управление на заболяванията. Те са открили, че когато лекари или медицински сестри редовно наблюдават своите пациенти чрез консултиране, степента на разпространените болести като сърдечносъдовите и случаите на диабет тип 2 значително намаляват. 

 

7. Франция

През последните години се счита, че Франция има най-добрата здравна система в света. Това се дължи на, че те имат универсална система за здравеопазване, която се финансира чрез здравни, който се на основава на доходите на всеки един човек. Парите отиват директно в здравната каса и следователно, правителството е в състояние да възстанови почти 70% от медицинските сметки на своите граждани.
Французите могат да избират кой да ги лекува. Дори е позволено да се консултират с повече от един доктор в рамките на един и същи ден. Повечето от французите избират най-доброто здравеопазване. Според проучване е установено, че във Франция е с най-ниска смъртност, при болести, които биха могли да бъдат предотвратени с основни здравни грижи.

 

8. Япония
Средната продължителност на живот в Япония е 86 години. Това безспорно е индикатор, че са напреднали в здравеопазването на своите граждани. Япония също може да се похвали с ниски разходи на глава от населението за здравеопазване. В това отношение тя е лидер в Азия. Япония има един от най-добрите коефициенти на лечение на редица болести. По ефективност на лекуване тя е сред водещите в цялата планета. В Япония детската смъртност е едва 3 случая на всеки 1000 живородени бебета.

 

9. Италия
Повечето граждани в Италия нямат частни медицински застраховки, защото тяхното правителство е в състояние да покрие повечето от техните здравни потребности. Учудващо при условие, че тази държава заделя най-малък процент от данъците на гражданите за здравеопазване. Италия има една наистина завидна продължителност на живот. Средната продължителност на италианския живот е 80.5 години, с това Италия се нарежда на 12-то място в света.

 

10. Куба
Кубинското правителство е известно с много противоречиви моменти. Но когато стане на въпрос за тяхната здравна система едно е сигурно, на кубинците е гарантирана превантивна грижа. Здравните работници се стремят да обучават хората да спазват всички правила за правилно хранене, ефективна двигателна активност и отлична хигиена. В Куба има медицински работници, които правят домашни инспекции, така че те лично се уверяват дали здравното състояние на домакинствата се развива добре.