Най-младият носител на Нобелова награда – Малала Юсуфзай

Книгата "Аз съм Малала" на Малала Юсуфзай бе обявена за носител на Нобелова награда за мир. Книгата е на пазара от март 2014 г. от издателство "Обсидиан", а в пакистанските училища е все още забранена.

 

Когато талибаните установяват контрол над долината Суат в Пакистан, Малала Юсуфзай надига глас срещу затварянето на девическите училища. Малала отказва да мълчи въпреки смъртните заплахи срещу семейството й. Още на единайсет години тя започва да праща кореспонденции до Би Би Си. Двамата с баща й подемат открита кампания за правото на момичетата да учат. През октомври 2012 г. талибаните поръчват убийството на 15-годишната Малала, която е простреляна в главата, докато е в училищния автобус. Като по чудо тя оцелява и се превръща в символ на борбата за свободен достъп до образование. През 2013 г. Малала получи наградата "Сахаров", а вчера стана най-младият носител на Нобеловата награда.

 

Откъс от книгата „Аз съм Малала“ :
„Денят, в който моят свят се промени. Родена съм в страна, създадена в полунощ. А когато едва не умрях, тъкмо преваляше пладне. Преди една година тръгнах от къщи за училище и повече не се върнах. Прониза ме талибански куршум. Била съм изведена в безсъзнание от Пакистан със самолет. Някои хора твърдят, че никога няма да се върна у дома, но аз вярвам с цялото си сърце, че това ще стане. На никого не пожелавам да бъде откъснат от страната, която обича... Коя е Малала? Аз съм Малала и това е моята история.“