Заедно за по-добро утре

„Ти и Lidl за по-добър живот“ не просто разпределя сумата от 252 741 лв., а се стреми да помага на хората да водят по-пълноценен живот

В началото на 2017 г. Лидл България постави началото на най-голямата си социално отговорна инициатива – „Ти и Lidl за по-добър живот“. Тя има за цел да подкрепи социално значими проекти в цялата страна, в следните 4 области: образование, култура и историческо наследство, околна среда и здравословен начин на живот. „Ти и Lidl за по-добър живот“ отразява стремежа на компанията да допринася за по-пълноценния и по-качествен живот на хората от различните региони.Партньори на програмата са фондация „Работилница за граждански инициативи“ и „Български дарителски форум“, а Евелина Павлова е посланик и лице на програмата. С каузата за по-добър живот се ангажират и други известни личности като кулинарния тандем шеф Манчев и шеф Шишков, телевизионния и радио водещ Ники Кънчев, актрисата Силвия Лулчева, селекционера на националния ни волейболен отбор Пламен Константинов, както и световноизвестния виртуоз Васко Василев.

В периода от 1 май до 25 юни 2017 г. Lidl отделя по 3 стотинки от всеки касов бон в магазините в цялата страна и със събраните средства пое ангажимента да финансира проекти в избраните области. В този период неправителствени и граждански организации имаха възможност да представят свои проекти и да кандидатстват за финансова подкрепа в размер на максимум 10 000 лв. В началото на октомври Лидл България обяви избраните 31 социално значими проекта, реализацията на които веригата ще финансира със сумата от252 741 лв.,в рамките на инициативата.

„Ти и Lidl за по-добър живот“ успя само за няколко месеца да обедини идеите и енергията на много съмишленици за изграждане на едно по-добро утре. Тя е естествено продължение на ангажимента, който ние, Лидл България, поехме – с всичко, което правим, да помагаме на хората да водят по-пълноценен начин на живот, чрез развитие на местната общност и среда. Нашите усилия не приключват само с предоставяне на финансирането и с избора на печелившите проекти. Сега ни предстои още по-усилена работа, да участваме активно и подпомагаме реализирането на избраните проекти, съвместно с нашите партньори.Така ще докажем на клиентите си, че сумата, която сме отделяли от всеки техен касов бон, е инвестирана в нещо стойностно и значимо“, представя инициативата Милена Драгийска, главен изпълнителен директор на Лидл България.

Инициативата „Ти и Lidl за по-добър живот“, събра 425 предложения от 142 населени места в цялата страна. За достигане до избраната селекция, събраните проектисаоценяванина три етапа, преминавайки през прегледа на експерти, утвърдени лидери на обществено мнение с подчертана експертиза в оценяването на социални проекти и през вота на служителите на Лидл България. Ангажирането на служителите в избора на печелившите проекти, беше приоритет за ръководството на веригата. Служителите на Лидл България имаха възможност да оценят предложенията за регионите, в които живеят, показвайки истински ангажимент към благосъстоянието на своя град и своята общност. Като резултат от гласуването се стига до финалната селекция, която включва предложения от 18 населени места в страната,в това число и по-малки градове и села като с.Ясен, област Шумен, гр. Генерал Тошево, област Добрич, с. Бяга, област Пазарджик и др. 16 са одобрените проекти в област образование, 8 са с фокус здравословен начин на живот, 5 проекта, предлагат устойчиви решения за опазване на околната среда, а 2 са насочени към съхранение на историческото и културно наследство.