Print this page

Сакралната архитектура на тялото е храмът на одухотворената плът

Интервю на Вероника Илиева

Жана Иванова е водещ по Сакрална архитектура на тялото (САТ). Тя донася оздравителната системата на Натали Дроен в България и увлича жените да бъдат „Новите Еви”. Докосва се до САТ, благодарение на мисията си – да среща хората с книгите и хората на Новия свят, която изпълнява чрез издателско-продуцентската си къща „Жануа-98“. Издава двете книги за Натали "Нейната история-Любов" и "Влюби се в Тайната", с автор Татяна Чесанова.

Какво представлява Сакралната архитектура на тялото?
Сакралната архитектура е храмът на одухотворената плът – така руската французойка Натали Дроен определя същността на подхода си към Движението и Диханието, който обединява духовното и физическото начало. Десетилетия наред тя води занятия по особени, одухотворени, движения в Париж, след което започва да провежда семинари по САТ и в русия, Украйна, беларус, където в момента, с нейното позволение, преподават нейните ученички. Тези занятия даряват всяка жена с истинско преображение, с красота, със здраве. Помагат за избавяне от много болести, като ключът към младостта и здравето е божият образ, който – по божията Любов, е заложен във всеки от нас. „Търсете новия си образ в образа на бога“ – така съветвала Натали своите ученички. Към тази дълбочина на възприятието, макар да я достига на възраст, се е стремила още от най-крехка младост.

Натали ДРОЭН в Люзарже ав густ 2010-1Върху какво въздейства, за какво е полезна САТ?
САТ хармонизира вътрешното пространство на човека, а чрез него – и външното проявление. Премахва умората и учи организма на саморегулация, оживява тялото и обновява потока на кръвообращението. В процеса на работа се учим също да дишаме правилно,
хармонизираме вътрешните процеси чрез дихание. Укрепваме костите си и обменните процеси в тях. Сакралната архитектура съдейства и за нормализацията на работата на храносмилателния тракт и други вътрешни органи. Тя ни учи да се справим с изкривяванията си, двойната брадичка и отпуснатите мускули. Укрепва шийните мускули. Създава ни нов образ – както вътрешен, така и външен. Учи ни да се радваме на живота, да се усещаме като творци във всичко, което създаваме. Връща подвижността на ставите, прави тялото по-подвижно, стройно и леко. Прави походката ни елегантна. Сваля килограмите ни, без диета, защото вниманието ни е върху скелета, върху правилното положение на 13-е хоризонта, които "са като нанизани върху Вертикала ни" – казва Натали Дроен. Всеки хоризонт е свързан със ставите ни, а Вертикалът ни (гръбначният ни стълб), е даденост от Създателя ни за връзката с Него, в различие от всички други живи същества на Земята.

С какво се различава САТ от останалите видове гимнастики и тренировки?
Всяка от нас осъзнава богатия си вътрешен потенциал и разкрива нови възможности, отвъд физическото. Това е основна цел на занятията. освен че ефективно коригираме осанката си и укрепваме гръбнака си, създаваме и едно царско излъчване, което идва от вътрешното ни достойнство, от дълбокото осъзнаване на женското ни начало и нашето предназначение. Най-важната ни роля и то до последен дъх от живота ни, както казва Натали Дроен, е да оставаме винаги Вдъхновителки за всички около нас! Движенията са придружени с осъзнато дихание и молитвено състояние, което ни дава усещането за лекота, за красота, за полет. Умората през деня отстъпва на една различна активност – женствена, магнетична, даваща добри решения и действия, спокойна, приемаща, разбираща. Да преобразиш изцяло облика си – от погледа до лекотата на походката, да разбереш повече за себе си и тялото си – по нов и вдъхновяващ начин, в дълбочина, с поглед към вътрешността – това е САТ. Погледът ни върху събитията около нас се променя и ние наистина се превръщаме в едни "Нови Еви", които допринасят света да става все по-красиво място за живот, творчество, съзидаване и радост. очакваме Ви на нашите регулярни срещи. Там ще можете да се докоснете до вътрешната си, дълбока същност.