Print this page

Ако цветята са вашито хоби и страст,не пропускайте цветният рай в Кьокенхоф

Холандците са известни с няколко неща като вятърните мелници, системата от водни канали, Амстердам или цветята. Ако има такова място като цветен рай, то това определено трябва да бъде Кьокенхоф - най-голямата градина с цветя в света.

 

Една от най-фотографираните градини се намира в град Лисе, близо до Амстердам. Идеята за отваряне на такова прекрасно място идва от кмета на града през 1949 година. Тя е създадена с цел земеделските производители от всички краища на Холандия и Европа да могат да демонстрират своите хибриди, което ще помогне на холандската индустрия за износ. Градинският компекс се простирара върху 32 хектара площ, а засадените луковици надхвърлят 7 милиона.

 

Преди да се втурнете да си запазвате билет за Холандия, трябва да знаете, че градината е отворена за обществеността само 2 месеца в годината. Тя е достъпна от края на март до края на май.

 

Заради този сравнително кратък период, фенове на цветята от целия свят се втурват към Лисе, поради което трябва да се въоръжите с много търпение.
Въпреки че лалетата са една от отличителните черти на Холандия, те не са единственият вид цветя в Кьокенхоф. Има също така зюмбюли, орхидеи, азалии, нарциси и десетки други видове пръснати в седем тематични градини, включително Средиземноморка, Японска и традиционна. За да обиколите цветният комплекс ще са ви нужни около 6 часа, но тези които са действително заинтересовани от цветарството и градинарството трябва да си отделят повече от един цял ден.

 

Изпълнената с безброй статуи, кладенци, изкуствени езера и реки градина Кьокенхоф е истинско приказно място, където красотата на цветовете и смесицата от аромати ще ви накарат да се чувствяте все едно сте в друг свят. Не е чудно, Кьокенхоф е най-популярната холандска градина, посещавана от над 700 000 туристи годишно.

 

Ако сте страстен запалянко по цветарството и градинарството, то тук е перфектното място за вас. Освен, че ще се наслаждавате на най-красивите цветни орнаменти в продължение на часове, ще можете също така да си купите най-различни семена, книги за цветя и енциклопедии и да получите най-добрите съвети за градинарство от холандски експерти. За тези, които не се интересува от експонатите има очарователни барове и ресторанти, където могат да се отдадат на питие или обяд сред очарователната цветна феерия.

 

По-малко известна от другите забележителности на Холандия, градината Кьокенхоф, наречена още градината на Европа, определено трябва да намери място в тура ви из страната. Това е едно красиво място, което ако посетите няма да забравите за дълго време.