Кашкайш – космополитно и неподправено градче в Португалия

Португалският град Кашкайш е място, където ще откриете магия.


Кашкайш е перфектен като пощенска картичка. Някога е бил тихо и спокойно рибарско селище. След това няколко европейски благородници го откриват и го превръщат в топ дестинация за отмора от държавнически дела. Това се случва още в началото на 20-и век, а днес градчето е сред най-посещаваните дестинации в Португалия.


Кашкайш в наши дни е космополитно място, което обаче е запазило спокойната си атмосфера.


Елегантните пешеходни улици отвеждат до кокетни кафенета, магазинчета от всякакъв калибър и луксозни вили (някои почти непроменени от времето на същите онези благородници).


Част от някогашното рибарско селце оживява всеки следобед, когато край централния плаж и пъстрите лодки на рибарите се провежда рибен пазар.


1Ако сте любопитни да надникнете в историята на Кашкайш, посетете малкия Музей на морето, където се пазят архивни фотографии, картини и други експонати.


За да си представите живота на аристокрацията от 18-и век, посетете музея Кастро Гимараеш. Някога имение на графовете на Кастро Гимараеш, днес сградата е чудесно място за следобедна разходка – с красивите си градини и незабравима гледка към морето. Вътре в музея се пазят и куп съкровища – злато, сребро, керамика, изискани мебели.


Походете около 20 минути по крайбрежния път и ще стигнете до едно прекрасно място със зловещо име – Устата на Ада (Boca do Inferno).


2Тук огромните морски вълни се разбиват в също толкова огромните пещери, издълбани в крайбрежните скали. От звука могат да ви полазят тръпки, което обяснява и не особено ласкателното име.


Ходи ви се на плаж? Най-добрият плаж се нарича Гуинчо и до него се стига с автобус, който потегля на всеки час от автогарата точно до жп гарата. Плажът е пясъчен с живописни дюни, водни пързалки и отлични вълни за сърфисти.


От Кашкайш ви дели кратко пътуване с влак от Лисабон (от жп гара Cais do Sodre).


Португалският град Кашкайш е място, където ще откриете магия.

 

3 5 6